sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Laskeva momemtumin trendi jatkuu2

Mitään erikoista ei ole markkinoilla tapahtunut viimeisen kahden viikon aikana oman analyysini näkökulmasta. Viime viikolla tultiin vähän ylös ja tällä viikolla sitten taas alas. Huomionarvoista ehkä on että SP500 on saattanut käydä testaamassa laskevaa RSI-linjaa tällä viikolla (päivänäkymä). Mikäli näin on, voi indeksi laskea suoraan tästä alaspäin. Usein testin jälkeen lasku voimistuu ja se on viimeinen hyvä shorttauspaikka. Mikäli RSI-linja ohjaa laskua tulee se jatkumaan maaliskuulle. Tähän ajankohtaan viittaavia signaaleja on lukuisissa indekseissä eri aikanäkymissä. Ehkä huomionarvoista on myös se, että OMXS30 on tuottanut samaan ajankohtaan viittaavan signaalin viimeisen kahden viikon aikana sekä päivä, että viikkotason näkymiin.

Uskon, että markkina tulee yllättämään. Sijoittajien mielipiteitä on vaikea tutkia ja erilaiset sentimenttianalyysit ovat usein vaikeita tulkita ja siksi käytännössä hyvin hyödyttömiä. Itselleni hinta on paras sentimenttianalyysi. Nyt indeksit ovat käyneet lähellä ATH-lukemia ja samalla VIX on selvästi vieläkin yli 20 pisteen tason, joten normaalin pörssinousun merkit eivät täyty. Tällaisessa VIXin tulisi tippua alle 20 tason. Hinta kertoo siis siitä, että suhteellisen moni uskoo vieläkin pörssinousun jatkumiseen. Ehkä suurin usko on jo kadonnut - riippuu tietenkin siitä nousevatko kurssit vielä ja mistä indeksistä puhutaan - mikä tarkoittaa, että nousu saattaa olla ohi myös sentimentin näkökulmasta. Mistään paniikista ei tietenkään ole merkkiä, joten yllätykset tulevat ehkä juuri alaspäin. En lainkaan ihmettelisi mikäli tulisimme näkemaan massiivisen romahduksen. Koska pörssi haluaa yllättää tullaan menemaan ääriasennosta toiseen (tätä samaa sanoin myös maaliskuun pohjissa ja varsinkin USAssa indeksit ovat nousseet raketin lailla) ja tällä kertaa se olisi alaspäin. Asiaa voi katsoa myös uusien pohjien näkökulmasta. Niitähän laskuissa aina saadaan. Kannattaakin tsekata paljonko esim. Nasdaqin tai SP500n pitää laskea, että se tekee uudet pohjat eli laskee ainakin kevään pohjan alapuolelle. Nämä ovat massiivisia prosentteja. Tämä olisi vasta osoitus siitä, että markkina on lakussa. Tämä olisi vasta alkua. Miltä tuntuisi DAX 2000 pistettä tai SP500 n 800 pistettä. Voit ehkä nämä fiilikset pian kertoa sille joka vieressä on. Rahaa se vain on.   

Hyvää syksyä! 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.