maanantai 5. lokakuuta 2020

Laskeva momentum jatkuu

Kahden viimeisen viikon aikana ei ole tapahtunut mitään erityistä muutosta indekseissä. Ne näyttävät edelleen laskevan RSIn trendilinjojensa mukaisesti. USAn SP500n tuntinäkymässä on syntynyt uusi laskeva RSI-linja alaspäin. Sekin antaa aihetta usean viikon mittaiselle laskulle keskipitkällä aikavälillä. Tämä signaali on syntynyt jo edllisessä ATHssa, mutta en huomannut sitä kuin vasta nyt, sillä ATHssa oli kohinaa, joka vaikeutti signaalin huomaamista, Kun lähipäivine nousu on testannut kyseistä linjaa RSIssä, myös RSIn mahdollinen trendi on paljastunut. Pitkän ajan laskutrendejä olen käsitellyt aikaisemmin, joten en niitä lähde nyt toistamaa.

Kuten olemme jälleen kerran huomanneet, indeksit käyttäytyvät arkijärjen vastaisesti. Käänteet ylös tai alaspäin ovat hitaita. Indeksit sahaavat ylös ja alas, eikä mistään tunnu tulevan mitään. Markkina on käänteen lähellä yleensä todella tylsää seurattavaa. Tämä saa jo monen luopumaan ja kun käänne sitten tulee, ei sijoittaja edes huomaa sitä, koska ei jaksa enää markkinaa seurata. Suuret liikkeet tapahtuvat yleensä trendin lopussa, kuten nytkin on nähty esim. teknologiaosakkeiden kohdalla. Tämä tietenkin huomataan, mutta usein sijoittamisen aloittaminen on silloin jo myöhäistä tai voitot on tehty jo muutamaksi vuodeksi. Sijoittajan tuleekin ajatella arkijärjen vastaisesti. Bileistä kannattaa lähteä kun on vielä hauskaa siinä puolen yön jälkeen. Miksi jäädä odottamaan sitä, kun jotkut aloittavat tappelun? Samoin ihmisten surkutellessa lääkärissä omia sairauksiaan, kannattaa itse jo ajatella, että pian ollaan voiton puolella. Ollaanhan jo sentään lääkärissä. Ihmiset ovat huonoja huomaamaan mitään käänteitä suuntaan tai toiseen millään tavalla ajoissa. 

Sijoittajan kannattaa pohtia millaiseen maailmaan olemme menossa tulevina vuosikymmeninä. Koronan jälkeen tuskin voimme huokaista helpotuksesta, vaan kriisit tulevat jatkumaan. Uskon, että olemme menossa maailmaan, jossa yhä pahenevat kriisit seuraavat toinen toistaan. Syynä on luonnon tuhoutuminen. Mikäli ne arviot pitävät paikkansa, että luonnon köyhtyminen tuottaa helposti uusia pandemioita, kannattaa sijoittajan todella miettiä mihin rahansa laittaa, sillä talouskasvua ei ole näköpiirissä. Samalla paheneva ilmastonmuutos tulee vaikeuttamaan ruuan tuotantoa ja ainakin matkailuelinkeinoa ja ehkä ajoittain kaikkea elinkeinon harjoittamista, joten osakepoiminta voi olla paljon tuottavampi keino kuin indeksisijoittaminen. Saattaakin olla niin, että megatrendit päivittyvät lähivuosien aikana ainakin jonkin verran. Uusina listalle nousevatkin ehkä turvallisuus ja ravintoteknologia muutamia mainitakseni.  

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.