lauantai 2. lokakuuta 2021

Jatkuuko lasku? osa 2

Saksan DAX-indeksi kävi eilen perjantaina aamulla 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella, mutta nousi nopeasti takaisin sen yläpuolelle. Samalla se tuotti nousevan RSI-divergenssin esim. päivän ja 5 tunnin näkymiin, joka voisi toteutuessaan nostaa indeksiä jopa kahden viikon ajan. Toisaalta DAX voi olla hyvinkin tuottanut viisivaiheisen laskun huipultaan asti, mikä olisi Elliottin aaltoteoriassa lisälaskun merkki, kunhan on saatu kolmivaiheinen trendiä vastaan kulkeva korjausliike ensin. Mielenkiintoinen kysymys ensi viikkoon onkin, että nähtiinkö tämä jo eilen perjantaina tai saadaanko se valmiiksi heti maanantaina? RSIn näkökulmasta trendin vastaiset RSI-signaalit rikkoutuvat, kuten on nähty laskevien signaalien kohdalla nyt puolitoista vuotta kestävän nousun aikana. Mikäli indeksit ovat nyt pidemmässä laskussa tulisi näiden nousevien RSI-divergenssien jäädä lyhyiksi eli niiden trendit rikkotuvat alaspäin. Näin on jo käynyt viime viikkojen laskussa. 200 päivän liukuvaa keskiarvoa kannattaa tarkkailla. Siitä saattaa jopa muodostua vastustaso, mikäli indeksit tippuvat sen alle. Kaikki pääindeksit ovat DAXin kanssa suurin piirtein samanlaisessa tilanteessa. Monissa indekseissä esim. MACD on kääntynyt kuukausinäkymässä laskuun ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen. Näin on usein käynyt juuri "kuplan" puhjetessa. 

Viime kuukausina RSIn divergenssit ja niistä lähtevät trendilinjat ovat toimineet hyvin trendien suuntaajina monissa sijoitusinstrumenteissa. Öljyn hinnan nousu on tasaantunut ja se on kunnioittanut laskevaa RSI-linjaa viikko- ja päivänäkymässä. Samoin esimerkiksi kullan hinta ja Bitcoin ovat lähteneet laskuun RSIn laskevien trendien mukaisesti. USAn 10 vuotinen bondi on puolestaan ollut nousussa nosevan RSIn mukaisesti. MIkäli RSI jatkossakin kuvaa hyvin hintakehitystä tulee kaikki omaisuuslajit laskemaan korkoja ja volatiliteettia lukuunottamatta. Kannattaa kuitenkin taas muistaa etteivät korkosijoitukset tuota korkojen noustessa. Ensi viikko kertoo jälleen paljon. Mikäli indeksit jatkavat laskuaan on markkinoiden momentum kadonnut ja sen liikettä kuvaa parhaiten pitkäaikaiset laskevat RSIn trendit. Mikäli ne kuvaavat markkinan trendiä oikein, se tulee olemaan laskeva useita kuukausia ainakin kesään 2022 asti. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.