lauantai 9. lokakuuta 2021

Ylös vai alas?

Pretzel logics market chart - blogin mukaan USAn markkinat olisivat tällä hetkellä valmiit selvään vesiputousmaiseen romahdukseen. Indeksit muutenkin olisivat tämän ajatuksen mukaan tuottaneet viisivaiheisen laskun ja kolmivaiheisen korjauksen ylöspäin ja tämän jälkeen Elliottin aaltoteorian mukaan seuraisi kolmas iso vaihe alaspäin. Aika kuitenkin vain lopulta näyttää miten käy. 

USAn SP500 ja DOW30 ovat nousseet testaamaan viiden tunnin näkymästä löytyvää RSIn laskevaa linjaa. SP500ssa oleva linja laskisi toteutuessaan markkinaa vielä viisi viikkoa keskipitkällä aikavälillä ja DOW30sta löytyvä linja laskisi sitä kolme kuukautta. Samanlainen kolmen kuukauden linja löytyy NASDAQ100sta. Momentum on jo hyvin alhaalla, joten selvä lasku ei olisi mikään ihme. Sahaus saattaa kuitenkin  myös jatkua vielä ainakin viikon ajan, mikäli indeksit ottavat irti kaiken päivänäkymän nousevista RSIn linjoista. Mikäli olemme klassisessa romahduksessa hinta antaa kuitenkin periksi jo tämän linjan ollessa 40 pisteen tasolla ja tällöin romahduksen tulisi alkaa jo alkuviikosta. Asiasta ei kannata kuitenkin tehdä vaikeampaa mitä se on ja ehkä kannattaa vain vahtia jotakin tasoa, esim 200 päivän liukuvaa keskiarvoa ja katsoa miten siinä käy. Mikäli tämän tason alapuolelle mennään ja sitä käydään testaamassa ja siitä syntyy vastustaso tilanne on otollinen laskulle. 

VIX on tuottanut tuntinäkymässä RSI-signaalin ylöspäin, joten pörssilaskun alkaminen olisi tällä hetkellä mahdollista myös VIXin näkökulmasta. Myös indekseistä löytyy RSI-signaaleja ylöspäin, mutta ne ovat edellisinä viikkoina rikkoutuneet alaspäin lähes poikkeuksetta. Nähtäväksi ensi viikolla jääkin mitä reaktio 5 tunnin näkymässä oleviin RSIn laskeviin trendilinjoihin merkitsee.  

RSIn divergenssit ovat viimeisen vuoden aikana ennakoineet parhaiten kullan hinnan kääntymistä laskuun, bondien nousua ja käännettä esimerkiksi bitcoinin hinnassa, jossa laskun tulisi RSIn näkökulmasta piakkoin jatkua. Osakeindeksit ovat puolestaan ottaneet kaiken irti momentumin nousun mahdollisuuksista. Tällä hetkellä esimerkiksi bitcoinin ja öljynkin hinta ovat testaamassa viikkonäkymän pitkäaikaisia laskevia RSIn linjoja. Olemme siis lähellä kaikki-kuplan todellista poksahtamista, mutta tekninenkään analyysi ei pysty takaamaan mitään tulevaisuuskuvaa. Lopulta aika näyttää miten analyysin skenaariot toteutuvat. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.