sunnuntai 28. marraskuuta 2021

MACD varoittaa!

Tämän viikon pörssilasku indekseissä on vahvistanut RSIn pitkäaikaisten laskevien trendien merkitystä. Tämä näkyy etenkin eurooppalaisissa indekseissä sekä viikon, että kuukauden näkymissä. Tämän viikon lasku oli juuri sitä mitä pörssilasku edellytti. Näyttää siltä että tältä erää "karhut" veivät voiton ja todennäköisyys jopa vuoden mittaiselle laskulle säilyi merkittävänä. 

MACD on tuottanut mielenkiintoisen kuvion viikkonäkymässä hyvin usein merkittävässä pörssikäänteessä. MACD on merkittävässä huipussa käväissyt yhtenä viikkona hitusen signaalilinjansa yläpuolella, mutta kääntynyt sen jälkeen laskuun. Näin on käynyt jälleen, joten MACD on myös varoittamassa merkittävästä huipusta ja tietenkin sen jälkeisestä mahdollisesta pörssilaskusta. 

DAX ja OMXS30 jäivät viikon päätteeksi 200 päivän liukuvan keskiarvonsa alapuolelle. Lyhyen aikavälin kaavioissa syntyi mahdollisia muutaman päivän mittaisen nousun mahdollisuuksia, joten tällä hetkellä on vaikea sanoa, tuleeko lasku jatkumaan heti maanantaina vai ei. Mikäli näin ei käy, on todennäköistä että vauhtia vain haetaan vähän ylempää. 200 päivän liukuva keskiarvo on edelleen hyvä taso tarkkailtavaksi, mutta myös perjantain pohjat - niiden alta on usein vastaavissa tilanteissa löytynyt tyhjää tilaa. Keskipitkällä aikavälillä RSIn linjat kertovat mahdollisuudesta muutamien viikkojen pörssilaskuun. Gäpit pyrkivät täyttymään, joten kun indeksit laskevat merkittävälle gäpille on aina mahdollisuus ainakin pienelle korjaukselle ylös suurempi. Näitä kannattaa siis pitää silmällä. 

Olen edellisissä postauksissa pitänyt mahdollisena öljyn ja bitcoinin hinnan tippumista ja niiden hinnat ovat reagoineet hyvin taannoisiin pitkäaikaisiin RSIn laskutrendeihin. Nämäkin laskutrendit viittaavat vuoden mittaiseen laskuun. VIX on tehnyt uudet huiput puoleentoista vuoteen! Tämä voi olla merkittäväkin asia indeksien suunnan kannalta. Pelko on siis nousussa. Pitkänajan äärikarhumaisen skenaarion voi muodostaa fibonaccin analyysilla VIXin futuurien pohjasta (100% taso viikolla 22/3). Sen tuloksena VIX voisi nousta 160 pisteeseen eli tasolle, jota ei ole 2000 luvun kriiseissä nähty. Tämä merkitsisi laskua, joka voisi olla tuplat maaliskuun 2020 laskuun verrattuna. Tämä vain tiedoksi, että näinkin voi periaatteessa käydä ja fibokin on yllättävän hyvä analyysiväline, mutta mitään satavarmaa oikeaa menetelmää sen käyttöön ei ole. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.