lauantai 10. syyskuuta 2022

Kaikki skenaariot pöydällä.

Teknisessä mielessä indekseistä löytyy merkkejä sekä nousuun että laskuun, ja tässä katson, mitä kannattaa pitää silmällä lähiaikoina. 

Viikon sahauksen jälkeen indeksit tekivät perjantaina uuden huipun. USAssa oikein gäpättiin ylös avauksessa ja nousu jatkui perjantaina. Mieleen vain tuli, että USAn ja euroalueen korkoeron pieni tasoittuminen voisi olla tässä selittävänä tekijänä. Kun dollarin arvo laskee, USAn talous hyötyy ja vetää kaikki pörssit ylös. Tämä olisi aika selvä logiikka, mutta nähtäväksi tietenkin jää kuinka pitkäksi aikaa tästä riittää virtaa. Oletettavasti seuraavaan koron nostoon USAssa. Saapa nähdä. 

Teknisellä puolella indeksien mahdollinen käänne ylöspäin näkyi koko viikon kun ne (esim DAX, SP500) testailivat päivänäkymässä olevia trendilinjoja ja RSIn trendejä. Indekseissä on nähtävissä nousevia RSIn trendejä lähes kaikissa aikanäkymissä ja tätä kautta ajatellen monet erilaiset noususkenaariot ovat mahdollisia, mutta samalla indeksit ovat edelleen karhumarkkinatilanteessa (indikaattorit miinuksella esim. viikkonäkymässä), joten nousun jatkumiseen kannattaa suhtautua varoen ja tarkkailla hintaliikettä olennaisten vastustasojen kohdalla. Yksi tällainen on tietenkin 200 päivän keskiarvo. 

DAXin viikkonäkymässä olevat RSIn trendilinjat mahdollistavat toisaalta jopa kolme vuotta kestävän karhumarkkinan, mutta samalla jopa puoli vuotta kestävän nousun (RSIn laskeva ja nouseva trendi saavuttavat 50 pisteen tason tässä ajassa). Mikäli olemme karhumarkkinassa (oletus) nousu on usein kuitenkin lyhyempi ja saattaa kääntyä laskuun jo RSIn trendin saavuttaessa 40 pisteen tason. Tällä ajatuksella käänne alaspäin tapahtuisi jo lokakuun lopussa DAXin viikkonäkymän mukaan. 

DAXin ja SP500n päivänäkymissä olevat RSIn trendit mahdollistavat jopa vuoden mittaisen nousun. Saattaa siis olla, että indeksit voivat tehdä ensi vuonna jopa uusia huippuja ehkä samalla kuitenkin testaten viikkonäkymässä olevia RSIn pitkäaikaisia trendejä alaspäin. Yksi mahdollisuus siis selkeästi on, että karhumarkkina-ajatuksissa ollaan vähän etuajassa. Se on ehkä alkamassa vasta myöhemmin tai nyt nähdään vasta sen alkuun liittyvää sahailua, joka kestää paljon oletettua pidempään. 

Mikäli päivänäkymien trendi pettää jo aikaisemmin, kuten karhumarkkinoissa on tapana, päästään ainakin DAXissa samaan ajankohtaan kuin sen viikkonäkymässä eli nousutrendi kestäisi kevättalvelle. Nousu voi kuitenkin toteutua sahauksena ja sitä voi olla siis luvassa pitkäksi aikaa ATHn ja edellisten pohjien välissä. 

DAXin viiden tunnin näkymässä RSIn trendi mahdollistaisi kolmen viikon nousun. Puolen tunnin näkymässä vastaava mahdollistaisi kahden kuukauden nousun (SP500sta löytyy täysin vastaava puolen tunnin näkymästä). Kahden kuukauden nousu vastaisi sitä karhumaista skenaariota, joka löytyi viikkonäkymästä, mikäli RSIn trendi siellä katkeaisi jo 40 pisteen kohdalta. 

Nousu saattaa kuitenkin jäädä  vieläkin lyhyemmäksi. DAXissa nousu edellisen huipun yläpuolelle 200 päivän liukuvan keskiarvon tasolle voisi tuottaa RSIn divergenssin alaspäin päivänäkymässä. Tämä on yksi vaihtoehto, jota kannattaa myös tarkkailla. Tämä mahdollisuus voisi toteutua vaikkapa viikossa. Mitä nopeampana indeksien nousu jatkuu, sitä lyhyemmäksi se ajallisesti todennäköisesti jää. Tai ainakin testattavia RSIn tasoja tulee vastaan nopeammin. 

Pörssilaskun välittömään jatkumiseen ensi viikolla viittaa esimerkiksi DAXin futuurien 5 tunnin näkymässä oleva RSIn trendi, jota indeksi on noussut testaamaan. Sen mukaan lasku jatkuisi kolme kuukautta. Käytännössä DAXin futuurit eivät saisi enää nousta, mikäli tämä laskutrendi pitää paikkansa. Tämä on ehkä paras vihje pörssien suunnasta loppuvuodeksi. Indeksien on heti ensi viikolla joko noustava selkeästi jos ne haluavat taittaa laskutrendien paineen tai jatkettava laskuaan, mikäli ne haluavat laskutrendissä pysyä. Parasta on ehkäpä seurata DAXin päivänäkymän nousevaan RSIn linjaa ja sen futuurien 5 tunnin laskevaa linjaa ja katsoa murtuuko niistä toinen. 

Myös indeksien trendilinjat edellisistä pohjista voivat olla merkittävä taso, jota kannattaa tarkkailla. 



Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.