lauantai 24. syyskuuta 2022

Lähdetäänkö nousuun?

Indeksit sahasivat käytännössä paikallaan tällä viikolla, mutta perjantaina nähtiin laskua. Lopputuloksena indeksit päätyivät jälleen mahdolliseen pörssipohjan tilanteeseen, mutta nähtäväksi jää käyttääkö markkina tämän tilaisuuden. Mikäli se ei näin tee, on vuodesta 2009 alkanut meininki loppu. 

Vuodesta 2009 alkaen indeksit ovat löytäneet tukitasonsa 200 viikon liukuvan keskiarvon kieppeiltä. USAn indeksit ovat lähteneet ylöspäin hyvin läheltä sitä tai jopa juuri sen tasolta (kuten Nasdaq100 perjantaina) ja Euroopan indeksit ovat käyneet hieman sen alapuolella. Tilanne on tämän viikon kaupankäynnin jälkeen juuri tällainen. Mikäli indeksit siis lähtevät nousuun ensi viikolla kyseessä on hyvin tyypillinen nousu. Nousun pituutta ei voi tietenkään etukäteen arvioida, mutta mahdollisuudet vähintään keskipitkälle nousulle on olemassa. 

Monet indeksit testaavat päivänäkymässä (DAX) tai viikkonäkymässä olevia RSIn divergenssejä/trendejä ylöspäin (esim. Nasdaq100 ja OMXS30). Näiden trendit saavuttavat 40 pisteen tason vasta muutaman kuukauden kuluttua, joten noususta (tai sahauksesta) voi tulla suhteellisen pitkä vaikka olisimme karhumarkkinassa. Mikäli karhumarkkina osoittautuu lopulta vääräksi tulkinnaksi voi nousu jatkua jopa keväälle asti, sillä RSIn trendit saavuttavat 50 pisteen tason vasta silloin.

Markkina tekee tällä hetkellä sijoittamisen helpoksi tarjoamalla selkeän tukitason (200 viikon liukuva keskiarvo), jota vastaan pelata. Halutessaan sijoittaja voi sitä käyttää ja myös rajata tappiot sen mukaan. Perjantaina saatiin jo pieni vihje siitä, että tämä taso saattaa toimia tukitasona kun Nasdaq100 päivän päätteeksi lähti siltä tasolta nousuun. Tilannetta kannattaa seurata, sillä mikään ei tietenkään ole satavarmaa koskaan.    

Kullan hinta on jatkanut laskuaan tällä viikolla ja samalla RSIn divergenssi ylöspäin viikkoonäkymässä menetti merkityksensä. Syksyn aikana on kuitenkin vielä hyvinkin mahdollista, että hinta muodostaa pohjaa ja  uuden RSIn divergenssin ylöspäin, sillä jyrkin laskeva RSIn trendi saavuttaa 50 pisteen tason syksyn aikana. 

Öljyn hinnan laskun jatkuminen voi tietenkin osaltaan vähentää inflaatiota ja sitä kautta nostaa sijoittajien kiinnostusta osakkeita kohtaan. Ehkäpä sillä oletuksella, etteivät nykyiset suunnitelmat korkojen nostamisesta toteudukaan. Tietenkin on myös selvää, että jotkin firmat hyötyvät inflaatiosta. Nähtäväksi jää riittääkö tämä pitämään indeksit 200 viikon liukuvan yläpuolella.  

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.