sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Lähdetäänkö nousuun osa 2

Indeksit ovat tippuneet tällä viikolla myös USAssa hitusen alle 200 viikon keskiarvon. Viime vuosina tämä on ollut useimmiten viimeinen kohta, josta indeksit ovat lähteneet nousuun, joten ensi viikolla ne eivät saisi enää laskea, jos nousua ollaan odottamassa. Indeksit ovat tietenkin jo nyt stoploss-tason (200 viikon MA) alapuolella, mutta sen yläpuolella asia on tietenkin toinen. 

Viime viikkoina nousuun viittaavat RSIn signaalit eivät ole saaneet indeksejä nousuun, joten pelkästään niihin teknistä analyysia ei kannata tässä tilanteessa pohjata. Tällä viikolla on jälleen syntynyt vastaavia RSIn signaaleja ylöspäin, mutta nähtäväksi jää nostavatko ne indeksiä ensi viikolla. Mielenkiintoisia esimerkkejä ovat esimerkiksi DAXin futuurien viiden tunnin näkymässä oleva RSIn nouseva trendi, jonka pitäisi ehdottomasti alkaa jo nostaa kursseja, mikäli se on pätevä. Tämä mahdollistaisi kahden kuukauden mittaisen nousun. Nasdaqin futuurien tunnin näkymässä on RSIn nouseva linja, jota indeksi jäi testaamaan perjantaina. Sen tulisi siis heti maanantaina lähteä nousuun, joka voisi jatkua kuukauden. Vastaava kuukauden mittaiseen nousuun viittaava RSI divergenssisignaali syntyi perjantaina SP500n päivänäkymään. RSIn signaaleja on syntynyt kaikkiin merkittävimpiin indekseihin, mutta niitä kannattaa katsoa tarkemmin vasta myöhemmin, sillä kurssinousua vasta odotellaan. 

Hopean hinta on noussut tällä viikolla jonkin verran. Taustalla on heinäkuun lopulla syntynyt RSIn divergenssi päivänäkymässä. Tämän jälkeen hopean hinta on sahannut edestakaisin. Hinta on kääntynyt ylöspäin tukitasolta(trendilinja 7/2016 ja 9/2019 huipuilta), mikä on nousun kannalta hyvä merkki.  

Vuoden 2020 alussa USAn 10 vuotinen korko tuotti viikkonäkymässä RSIn divergenssin ylös ja korko on sen jälkeen lähtenyt nousuun. Mainitsin asiasta muutamaan otteeseen teksteissäni silloin. Nyt tämä RSIn trendi alkaa olla jo aika lähellä 50 pisteen tasoa, mutta tarkalleen matkaa on vielä helmikuulle 2023. Korkojen nousu saattaa siis olla hyvinkin viimeisillään. Tämä voi olla yksi syy markkinatilanteen muuttumiselle. Lopulta on tietenkin mahdotonta tietää milloin korkojen nousun loppuminen alkaa vaikuttaa esim osakkeisiin tai jalometallien hintoihin, mutta se saattaa tapahtua tietenkin jo ennen varsinaista käännettäkin. Tämä tietenkin siksi, että sijoittajat tietenkin ovat usein jo hieman aikaisemmin liikkeellä. Joka tapauksessa jää nähtäväksi pystyvätkö indeksit vielä lähtemään nousuun vai rikkoutuvatko nousuun viittavat RSIn divergenssit osakeindekseissä jälleen. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.