lauantai 23. maaliskuuta 2024

Ja nousu vain jatkuu?

USAn indeksit ovat jälleen tehneet uusia kaikkien aikojen huippuja ja RSI on pysynyt yli 50 tason, joten mitään "sen kummempaa" syytä laskun povaamiselle ei ole ollut. RSI on kuitenkin testannut tämänkin viikon huipuissa laskevaa RSIn trendiä, joten laskun alkaminen ei ole pois suljettu vaihtoehto. Selkeimmin se on toiminut vastustasona NAsdaq100ssa, mutta tämä ei vielä riitä siihen, että lasku alkaisi. Mikäli jonkinmoinen ihme käy, indeksit lähtevät laskuun ensi viikolla. Kannattaa kuitenkin odottaa, että RSI tippuu alle 50 tason ja hinta vähintään 10 päivänä liukuvan keskiarvon alapuolelle. Näistäkin tietenkin voidaan nousta uudestaan ylös, mutta silloin saadaankin ehkä vähän merkittävämpi pomppu. 

DAXissa RSI on yli 81 päivänäkymässä ja sama on tilanne kaikissa indekseissä, joten rutkasti ollaan yliostetun puolella. Viikkonäkymässä RSI on DAXissa 77,9 ja näissä lukemissa on oltu viimeisen 30 vuoden aikana vain kahdeksan kertaa ja neljänä niistä on pian lähdetty merkittävään laskuun (20-50%). Nämä ovat siis sijoittuneet merkittävien härkämarkkinoiden loppuun, mutta myös sen aikana on näitä nähty. Kuukausinäkymässä RSI on vain 67, joten tämä antaa enemmän mahdollisuuksia isommalle laskulle. Toki nousu voi vain jatkua useita kuukausia ja tämäkin nousta lisää. Se edellyttäisi pian kuitenkin RSIn laskua viikkonäkymässä, koska siellä tulee pian "katto vastaan". Tämä voi tietenkin hoitua paikoillaan sahaamisenkin kautta. Oli miten oli nousun rauhoittuminen tavalla tai toisella vaikuttaisi pian olevan edessä. 

DAX on myös saavuttanut trendikanavan ylemmän nousevan trendilinjan, joka kulkee teknokuplan huipun kautta. Sen alempi linja kulkee vuosien 2009 ja 2020 pohjien kautta. Mikäli tämä rikkoutuu on kyseessä aika erikoinen tilanne, sillä se merkitsisi merkittävää talousboostia. Merkkejä on siis tällä hetkellä, että isompi käänne voi olla lähellä. 


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.