lauantai 16. maaliskuuta 2024

Kauanko indeksit vielä nousevat?

SP500 on noussut nyt futuurien 5 tunnin näkymässä olevan RSIn trendin teoreettiseen päätepisteeseen eli RSIn trendilinja on saavuttanut 50 pisteen tason. Nousu on siis tässä mielessä vielä aivan normaali. Futuurien päivänäkymässä on vielä pidemmälle ulottuva nouseva RSIn trendi, joten nousu voi teoriassa jatkua vielä useita viikkoja. Tästä kerroin joitakin viikkoja sitten, mutta nyt RSIn trendin "päätepisteessä" USAn indeksit ovat osoittaneet pientä rauhoittumista nousun suhteen. Euroopassa meno on ollut kovempaa tällä viikolla. 

DAXissa ja OMXS30ssa RSI on pysynyt yli 50 tasolla monissa eri aikanäkymissä, joten mistään laskusta ei ole tarvinnut puhua. USAn indekseissä RSI on tippunut alle 50 tason, joten teoriassa laskua voidaan saada, mikäli tämä jatkuu. 

Yksi vaihtoehto nousun jatkumisen rinnalla on, että indeksit lähtisivät nyt pidempään paikallaan sahaamisen vaiheeseen. Tämä voisi olla mahdollista sen perusteella, mikä tilanne SP500 futuurien RSIn kohdalla on. Saisimme siis ensin laskua muutamia viikkoja ja sitten uuden nousun lähelle ATH:ta tai jopa uuden ATHn. 

Toisaalta RSIn nouseva trendi on tällä hetkellä 40 pisteen kohdalla SP500n futuureissa, joten pieni mahdollisuus on olemassa "black swan" - tilanteelle, jossa markkina kääntyy nopeasti kovaan laskuun. Todennäköisyys on kuitenkin pieni, koska yleensä RSIn trendi katkeaa 40 pisteen kohdalla vain pidemmässä laskutrendissä kun ollaan tekemässä pientä vastakkaista liikettä, jossa on jääty edellisen huipun alapuolelle. Nyt ollaan kovassa nousussa, joten nousun katkeaminen olisi todella karhumaista. Mutta tämä on se hetki jolloin näin voisi tilastollisesti käydä. Aiheesta on tehty tutkimuksiakin(löytyy esim. IFTAn kautta): 50 pisteen tason lisäksi keskeisiä ovat 40 ja 60 pisteen tasot RSIssä. 

MACDin karhumaiset testit ovat toimineet tällä viikolla USAn indekseissä, mutta DAX ei tästä testistä välittänyt. Kannattaa kuitenkin huomata, että DAX jäi viikon lopuksi jälleen uuteen karhumaiseen MACD-testiin viiden tunnin näkymässä. Ensi viikollakin kannattaa olla tarkkana, mikäli RSI tippuu alle 50 tason ja varsinkin jos se alkaa tehdä uusia pohjia. 

Maakaasun hinta jatkaa kuukausinäkymässä nousevan RSIn trendin testaamista. Samalla on syntynyt 5 tunnin näkymään nouseva RSIn trendi. En ihmettelisi jos piakkoin alkaisimme nähdä maakaasun hinnan nousua. Historiallisia pohjia ainakin testaillaan tällä hetkellä. Mikäli hinta ei lähde nousuun tästä on muutaman vuoden aikana nähty härkämarkkinan aloitus harhaa. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.