lauantai 27. huhtikuuta 2024

Tippuuko uudestaan?

Indeksit nousivat tällä viikolla, kuten vähän ounastelin edellisessä tekstissä. Pidemmissä laskuissa ensimmäinen korjaava nousu on usein suurin. Toki vuoden 2022 laskurupeama oli kovaa sahausta suuntaan ja toiseen, joten tämä ei aina pidä paikkaansa. Analyysin mukaan näiltä nurkilta yleensä lähdetään laskuun uudestaan, mikäli pidemmässä laskussa ollaan. Esim. DAXissa indeksi on noussut hieman 20 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle, joka on toiminut käänteen tasona esim. viime syksyn laskussa.  

USAn indeksit tuottivat tämän viikon päätteeksi RSIn laskevan divergenssin puolen tunnin näkymässä. SP500 on edelleen RSIn trendissä alaspäin ja tämä voisi jatkua pitkälle kesäkuulle. Puolen tunnin trendi viittaisi kuukauden laskuun. DAX tuotti viikon päätteeksi RSIn divergenssin päivän näkymässä ja OMXS30 viikon näkymässä. Muista pidemmän ajan RSIn trendeistä alaspäin olen kirjoitellut edellisissä postauksissa. Markkina näyttää siis valmiilta laskuun heti ensi viikon alusta (ma-ti) lähtien. Mikäli näin ei käy, on tilanne nopeasti toinen. 

Pisimmän ajan laskutrendit RSIssä näkyvät SP500n kuukausinäkymässä. RSI on tällä hetkellä siinä 70 pisteen tasolla. Merkittävissä nousuissa pysytään pidemmän aikaa yli 70 tason. Näin kävi vuosien -18 ja -21 huipuissa. Nyt RSI on samalla linjalla näistä vedetyn laskevan linjan kanssa. Mikäli tässä on nyt kyse RSIn pitkäaikaisesta laskutrendistä voi indeksi olla merkittävässä käänteessä. Tämä RSIn trendi saavuttaisi 50 pisteen tason kolmen vuoden päässä, joten pieni mahdollisuus on olemassa, että indeksi on lähellä käännettä laskumarkkinaan, ehkäpä pidemmän sahausvaiheen kautta, joka voisi kestää tämän vuoden ajan. Tosin jo useamman vuoden ajan keskuspankit ovat alkaneet aina laskumarkkinan alussa painaa niin paljon rahaa, ettei mitään laskumarkkinaa ole tullut. Kun se sitten joskus tulee, se onkin varmaan todella hyytävä, koska talous on päässyt sairastumaan todella pahasti. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.