sunnuntai 9. helmikuuta 2025

Sahailun jälkeen?

Kaikki tarkastelemani indeksit DAXia lukuun ottamatta ovat sahailleet samoissa lukemissa jo useita viikkoja. Tämän viikon päätteeksi DAXissakin RSIn laskutrendi tuntinäkymässä on tullut 70 pisteen tasolle, joten (mikäli trendi pitää) sielläkin voidaan alkaa nähdä nousun taittumista. 5 tunnin näkymässä saatiin tällä viikolla DAXiin selkeä RSIn laskutrendin testi ja kun ollaan 70 pisteen tasolla käänne hinnassakin  tulee todennäköisemmäksi. Mikäli indeksi jää kuun päättyessä nykytasoa alemmas voi RSI tuottaa helposti divergenssin alaspäin kuukausinäkymässä. DAXin futuurien päivänäkymässä on hyvinkin selvä RSIn laskutrendin testi. Sen mukaan lasku jatkuisi selvästi maaliskuun puolelle. 

SP500n kuukausinäkymässä RSI on jo tuottanut divergenssin alaspäin. Nasdaq100n kanssa se on myös ollut jo pitkään selvässä RSIn laskutrendissä viikkonäkymässä. Tällä  viikolla NAsdaq100n syntyi RSIn divergenssi myös tuntinäkymään. Seuraaviksi viikoiksi pelimerkit alkavat siis olla kohdillaan että indeksit lähtisivät selvemmin laskuun. 100 prosentin takeita tästä ei koskaan ole, mutta mikäli aletaan saada gäppejä alaspäin ja RSI on alle 50 tason tästä voi lähteä liikkeelle. 

Nasdaq100 antaa hyvän kuvan tilanteesta. Viikkonäkymässä on karhumainen MACDin testi, mutta viikon päätteeksi indeksi jäi härkämäiseen tilanteeseen päivänäkymässä. Mikäli maanantai on laskupäivä tämä tilanne rikkoutuu ja indeksi tuottaa myyntisignaalin päivänäkymässä. Tämä vahvistaisi karhumaista näkemystä. 

OMXS30stä löytyy karhumainen MACDin testi ja reaktio alaspäin päivänäkymästä. Näitä voi tulla lisääkin, joten maanantai voi edelleen olla pieni nousupäivä. Viimeistään ti/ke pitäisi olla laskupäivä, mikäli indeksi on lähdössä laskuun. Indeksin lasku tuottaisi myös  kuukausinäkymässä selvemmän käänteen merkin alaspäin, mikäli lasku jatkuisi muutaman viikon. Tämä olisi merkki siitä, että suurempi käänne voi olla edessä. 

Suuremmat laskut ovat päätyneet usein 200 viikon liukuvan keskiarvon tasolle tai sen alapuolelle. Yleensä syvin pohja on ollut 200 kuukauden liukuvan keskiarvon kohdalla (esim vuonna 2020 DAXissa). Nyt näihin olisi DAXissa matkaa 24-46%. Nasdaq100ssa tilanne on samantyyppinen, mutta 200 kuukauden liukuvalle on matkaa jopa 65%. Näin paljon ollaan siis "parhaan mahdollisen" ostopaikan yläpuolella tällä hetkellä. Tämä on kuitenkin vain teoriaa ja spekulointia, sillä indeksit voivat jatkaa nousuaan vuosia käymättä näissä lukemissa. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.