lauantai 15. helmikuuta 2025

Ja samaa "vanhaa"

Teknisestä näkökulmasta tilanne markkinoilla ei ole muuttunut. Uusiin huippuihin on päästy DAXissa ja OMXS30ssa, mutta USAn indeksit ovat edelleen sahanneet paikallaan. Nasdaq100 on tämän viikon päätteeksi tuottanut jo toisen MACDin testin viikkonäkymässä, joten indeksi on hyvin "kypsä" hakemaan ratkaisua ylös- tai alaspäin. Futuurit jäivät siinä testaamaan RIn trendiä alaspäin, joten "karhut" kaipaavat laskua heti maanantaina. SP500 jäi viikon päätteeksi testaamaan tuntinäkymässä olevaa RSIn trendiä alaspäin. Mikäli laskuun lähdetään ja tämä trendi viedään keskipitkän trendin loppuun asti tulisi lasku jatkumaan kuukauden. 

DAXin kovan nousuviikon jäljiltä RSI on todella korkealla. Kuukausi- ja viikkonäkymässä näin korkealla käydään todella harvoin - ehkäpä keskimäärin vain kerran muutamassa vuodessa. Nämä tilanteet ovat yleensä toimineet merkkinä merkittävästä pörssihuipusta, mutta kerran pari viimeisen 30 vuoden aikana on käyty vieläkin korkeammalla. Ainoa karhumainen signaali on tuntinäkymään torstaina syntynyt RSIn divergeenssi alaspäin. Tämän jälkeen indeksi laski perjantaina hieman, mutta jää kokonaan nähtäväksi ensi viikolla seuraako tästä mitään merkittävämpää karhujen näkökulmasta. 

OMXS30ssa voidaan nähdä RSIn divergenssi alaspäin päivän ja 5 tunnin näkymissä. Perjantain päätyi vielä sopivasti laskuun, mikä piti torstaina syntyneen divergenssin "voimissaan" eli RSI ei laskevan trendilinjansa yläpuolelle.

Tämä viikko antaa siis jälleen käänteelle teknisen mahdollisuuden erityisesti USAn indekseissä ja futuureissa. Hintaliikkeet sitten varsinaisesti ratkaisevat tilanteen. Ajankohta alkaa olla siinä mielessä otollinen käänteelle, että maaliskuun tienoilla on usein nähty suuriakin hintaliikkeitä.


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.