lauantai 28. kesäkuuta 2025

Back to normal/iso testi?

Indeksit viittasivat tällä viikolla kintaalla momentumin laskulle ja nousivat ainakin lyhytaikaisesti USAssa jopa uusiin  huippuihin. Tilanne on siis normaali: USAn indeksit ovat uusissa huipuissa ja Euroopan indeksit ovat pitämässä perää. Nousun kestoa ei kannata lähteä arvailemaan. Se voi jatkua pitkäänkin tai sitten jo maanantaina tiputaan taas. RSI on kääntynyt myös DAXissa ja OMXS30ssa takaisin yli 50 tason päivänäkymässä, joten lähtökohtaisesti ollaan nousumarkkinassa. MACD näyttää kuitenkin indekseissä edelleen mahdollista käänteen paikkaa. USAssa RSI on tämän viikon jälkeen selvän härkämäinen kun se ei ole piitannut mitään laskevista trendeistään. 

Nasdaq100n ja SP500n kuukausinäkymissä MACD on edelleen tuottamassa karhumaista testiä. Tämä voi merkitä käännettä indekseille lähiviikkoina. USAn indekseillä on siis muutamia viikkoja aikaa rakentaa huippua, joten seuraavat viikot ovat tässä suhteessa mielenkiintoisia. USAn indeksit ovat tuottaneet myös kuukausinäkymässä RSIn divergenssin alaspäin, joten oikeaoppinen käänne tarvitsisi sen, että heinäkuu on laskukuukausi. Mikäli näin ei käy markkina on nousun kannalta terveellisessä tilanteessa. Russell2000 testaa edelleen 200 päivän liukuvaa alhaalta, joten tätäkin ehkäpä kannattaa tarkkailla markkinatunnelmaa ajatellen (Samalla se testaa 62,8% fiboa eli laskutrendin pitäisi viimeistään tästä kääntyä alaspäin ja sehän jatkuisi sittenn reippaasti ajatellen 200% fiboa targettina). 

DAX ja OMXS30 ovat päivänäkymässä tuottamassa MACDin karhumaista testiä, joten mikäli indeksit ovat selvässä laskutrendissä niiden pitäisi laskea maanantaina. Mikäli näin ei käy, on tilanne niidenkin osalta todennäköisesti härkämäisempi. DAX testaa RSIn laskevaa trendiä 5 tunnin näkymässä, joten sen olisi tämänkin vuoksi laskettava, mikäli nyt meinaa sen tehdä. Muuten härkämäisyys ottaa todennäköisesti vallan. 

Maanantai on siis hyvin mielenkiintoinen päivä. Mikäli DAX ja OMXS30 laskevat ja lasku jatkuu ensi viikon aikana, nämä indeksit saattavat hyvinkin olla edelleen laskutrendissä. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että USAn indeksit tulevat perässä jossakin vaiheessa eli ne olisivat rakentamassa huippua. Tällöin jopa kuukausinäkymässä oleva karhumainen MACDin testi voi tulla merkittäväksi. Maanantain ja alkuviikon kehitys voi siis olla merkki siitä mikä markkinatunnelma tulee olemaan pidemmänkin aikaa. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.