sunnuntai 15. kesäkuuta 2025

Vaihteeksi laskua...

Indeksit laskivat Euroopassa selvästi tällä viikolla viime viikkojen karhumaisten signaalien jälkeen. Karhumainen fiilis saa siis markkinassa yliotteen suhteellisen helposti näillä näkymin. Härkämäisyys ei ole tällä viikolla pystynyt taistelemaan laskun merkkejä vastaan, joten selvästä härkämarkkinasta ei ainakaan lyhyellä aikavälillä voi puhua. Nasdaq100kin päätyi perjantain laskun myötä viikon alimmalle tasolle. 

SP500ssa näkyy tämän viikon jäljiltä hyvin mielenkiintoinen RSIn karhumainen divergenssi ja siitä lähtevän trendin testi päivänäkymässä. Mikäli tämä johtaisi markkinaa olisi vuoden loppupuoli selvän karhumainen. Alustavasti testin vuoksi voisi ajatella, että todennäköisyys on sen verran korkea, että asiaa kannattaa seurata. Todennäköisyyttä voisi vielä lisätä se, että RSIn trendi näyttäisi saavuttavan 50-tason vuoden lopulla. Nämä ovat tietenkin käänteen paikkoja usein. Nasdaq100sta RSIn testi löytyy 5 tunnin näkymästä. Mielenkiintoista on sekin, että DAXissa on vastaava vuoden loppuun viittaava RSIn trendi viikkonäkymässä. Tämän viikon lasku tuotti sen, että RSIn voi katsoa testanneen laskevaa trendi viime viikolla. Useissa indekseissä on siis mahdollisesti vuoden loppuun asti jatkuvan momentumin laskun merkki. Käytännössä lasku realisoituu vain mikäli MACD päätyy miinukselle indeksien päivänäkymissä ja RSI pysyy alle 50 tason. 

Tällä hetkellä RSI on alle 50 kaikissa mainitsemissani indekseissä, mutta ei ainakaan vielä SP500ssa. Mikäli kyseessä olisi vain hetkellinen tipahdus nousumarkkinassa, indeksien tulisi nopeasti lähteä nousuun ja RSIn nousta yli 50 tason päivänäkymässä. Näin voi käydäkin, koska tunnin ja puolen tunnin näkymistä löytyy RSIn divergenssejä ylöspäin, mutta nousu saattaa jäädä lyhyeksi. Hyvällä tuurilla mennään kohti ostopaikkoja vuoden loppuun mennessä. 

MACD on tuottanut mielenkiintoisia karhumaisia testejä pitkissä aikanäkymissä. OMXS30ssa MACD on selvästi kääntynyt alaspäin viikkonäkymässä karhumaisesta testistä ja Nasdaq100 on tuottamassa tässä kuussa sellaista kk-näkymässä. Tilanne on siis teknisesti "herkullinen" useamman kuukauden laskulle.  

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.