Tsekkauslista

Seuraavan tsekkauslistan läpikäynti päivittäin tai muutaman kerran viikossa pitäisi pitää ajantasalla maailman pörssi-indeksien seuraamisessa lyhyemmällä ja pidemmällä aikavälillä.

Nämä kohdat antavat tietoa sekä lyhyen (n. 2-8 vko), että pidemmän ajan (12-24 kk) tilanteesta. Lyhyen ajan tilanne näkyy tuntikaaviossa, pidemmän ajan tilanne viikkokaavioissa.

1. Etsi RSI-divergenssisignaaleita monista maailman pörssi-indekseistä. Ainakin SP500, DAX ja CAC40 kannattaa käydä läpi, mutta myös Intian Nifty, DJTransportation ja Nasdaq ovat olennaisia. Usein riittää, että jokin näistä tuottaa signaalin.

2. Olennaista on piirtää signaaleista RSI-trendilinja ja odottaa pörssikäännettä vasta kun tämä linja on 50 pisteen tasolla. Tämä on olennainen havainto, sillä ennen tätä syntyvät RSI-divergenssit ovat usein vain päiväkauppialle.

3. Etsi signaaleja eri aikatasoilla: tunti-, päivä- ja viikkotasot. Nämä kertovat indeksien lyhyen ja pitkän ajan suunnasta. (Suosittelen Investing.comia näihin aikatasoihin, mutta päivätason signaaleja kannattaa etsiä myös Yahoon kaaviosta. Ne vastaavat likipitäen tuntitason signaaleja Investing.comissa).

3. Ota huomoon tukitasot, kuten 200 päivän liukuva keskiarvo erityisesti päivätasolla.

4. Perehdy CCI-vertailuun. Kun samaan kaavioon laitetaan sekä CCI(10), että CCI(30) voidaan huomata, että tämä aisapari tuottaa ennustettavia kuvioita erilaisissa indeksin tilanteissa. Näitä voi sitten verrata esimerkiksi RSI-analyysiin. Erityisesti viikkotason kaaviot voivat olla valaisevia ja näyttävät pelaavan hyvin yhteen tuntitason RSI-signaalien kanssa.

5. Analysoi näillä metodeilla myös VIXiä. Käytä VIXiä myös sen toteamiseen konfirmoiko se indeksin liikkeen. Kun USA:n pörssit nousevat uuteen huippuunsa, VIX:in tulisi laskea uuteen pohjaan. Jos se ei tee näin, kyseessä voi olla merkittävä pörssihuippu.

6. Vertaile indeksejä toisiinsa. Usein huipulla Euroopan (esim. Suomen) indeksit eivät enää pysy USA:n vauhdissa.

7. Etsi McClellan-divergenssejä.

Seuraava kertoo erityisesti pidemmän ajan tilanteesa.

8. Etsi Breath-divergenssejä. Pitkän ajan kehityksestä kannattaa tutkia BPI:a.

Kyseisistä asioista löytyy lisätietoa blogin muista sivuista.

Nämä tekniset analyysit ovat mahdollisia ainakin Investing.comissa.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.