(Ajankohtaista) analyysiä muutamista osakkeista

Tällä sivulla esitän teknisen analyysini seuraavista osakkeista: Nokia, Rautaruukki, Fortum, Kone, Metso Google, Facebook, Microsoft, Thyssenkrupp, Daimler, Apple ja Amazon. Analyysi perustuu kaupankäyntimetodiini, joka perustuu CCI:in ja MACD:iin. Aikaisemmat analyysit perustuivat RSI-divergensseihin ja ne on edelleen nähtävissä tällä sivulla. Uudessa analyysissa katson vain, mitkä kyseisistä osakkeista ovat tuottaneet metodini mukaisen osto- tai myyntisignaalin (kumpaakin löytyy muutamaa eri versiota). Mikäli osaketta ei mainita, se ei ole tuottanut signaalia suuntaan tai toiseen. Osto- ja myyntisignaaleissa ei pyritä optimaaliseen tuottoon, vaan sellaiseen tuottoon, jolla saadaan irti suurin osa hintojen muutoksista mahdollisimman turvallisesti. En usko, että monikaan kutsuisi metodiani sijoittamiseksi. Kyse on lyhyen ja keskipitkän aikavälin kaupankäynnistä.

Lähtäkohtaisesti päivitän sivua viikottain, joten päivitys saattaa olla merkittävästi myöhässä varsinaisia tapahtumia. Kyseessä ei siis ole ennuste, vaan se mitä osakkeen kanssa olisi pitänyt tehdä kyseisen viikon aikana. Yksittäisissä osakkeissa heilahtelu on usein hyvin nopeaa suuntaan ja toiseen. Kaupankäyntimetodin tarkoitus ei ole toimia jokaisen heliahduksen mukaan. Sivun avulla saa kuitenkin summittaisen käsityksen siitä, miten metodini toimii ja miten se tuottaisi.

(päätöshinta päivänä, jolloin signaali ilmeni)

1.12. Yksittäisten osakkeiden analysointi päivätason MACDin avulla on osoittautunut minusta tällä sivulla kohtalaisen hyväksi metodiksi kaupankäyntiin, mutta ei tietenkään täydelliseksi. Ainakin suurimpien osakkeiden kohdalla se näyttäisi toimivan aika hyvin. MACD on helppo tarkistaa esim. Investing.comista eri osakkeiden kohdalla, joten en näe paljonkaan hyötyä siitä, että kirjoitan asiasta täällä. Eli mikäli MACD nousee liukuvan keskiarvonsa yläpuolelle on kyseessä ostosignaali ja toisinpäin. Täytyy huomata, ettei tämä toimi aina, mutta takaa nousuihin mukaan pääsemisen ja tällä välttää suurimmat pudotukset.

Tämän sivun päivittäminen päättyy tähän.

16.11.

Vahvimpia osakkeita viimeisten kahden viikon aikana ovat olleet Nokia, Amazon ja Microsoft. Nämä ovatkin osakkeita, jotka ovat tuottaneet viime viikkoina ostosignaaleja. Myyntisignaalin ovat tuottaneet kuitenkin Facebook, Amazon, Apple, Google, Thyssengrupp, Rautaruukki, Daimler ja Nokia. Näissä kaikissa MACDin Histogram on negatiivinen ja suurimmassa osassa on havaittavissa myös selkeitä hintahuipusta kertovia divergenssejä päivätasolla. Tarkastelemissani suomalaisissa osakkeissa (Metso, Kone ja Fortum) MACDin Histogram ei ole tällä hetkellä negatiivinen, mutta tekninen analyysi ei niidenkään kohdalla näytä siltä, että tilanne olisi paras mahdollinen. Ennemminkin näyttää siltä, että voi olla vain ajan kysymys, että nekin tuottavat myyntisignaalin. Osaketsekkaus viestittää tietenkin samasta tilanteesta kuin indeksien yleinen tilanne.

3.11.

Harvan osakkeen kohdalla voi tällä hetkellä puhua mistään nousukiidosta. Monet tarkastelemistani osakkeista ovat jo ehkä aikaisemmin tuottaneet myyntisignaalin tai sitten ovat muuten analyysien mukaan tuottamassa pörssihuippua (kuten ehkä Nokiakin), eikä silloin ole järkeä kuin odottaa uutta merkittävää ostosignaalia (lähellä muiden analyysien mukaista pohjaa). Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainakin osa tarkastelemistani osakkeista tuottaa vääriä ostosignaaleja, sillä taustalla alkaa olla MACD divergenssejä, joiden yhteydessä huojunta ylös ja alas tuottaa myös turhia signaaleja. Näin on käynyt esimerkiksi Rautaruukille, josta löytyy laskuun liittyviä divergenssejä, mutta varsinainen signaali on vielä jäänyt tulematta.

Myyntisignaali: -

Ostosignaali: Nokia (5,650)

27.10.

Viime viikolla ostosignaalin tuottanut Amazon on noussut reippaasti. Ostosignaalin tuottanut Apple on myös noussut mukavasti. Facebook tuotti tällä viikolla sekä osto-, että myyntisignaalin. Näiden mukaan toimiminen olisi tuottanut pienen tappion. Näyttää siltä, että osake polkee paikallaan tai on aikeissa lähteä pieneen laskuun. Google on yhden päivän nousunsa jälkeen myös jäänyt polkemaan paikalleen, mutta ei ole vielä tuottanut myyntisignaalia. Kaikki aikaisemmat signaalit eri osakkeista ovat luonnollisesti voimassa niin kauan kuin syntyy päinvastainen signaali osakkeen kohdalla. Aikaisemmin myyntisignaalin tuottaneista esim. Fortum, Metso ja Kone ovat laskeneet selvästi, mutta jotkin ovat pystyneet sinnittelemään pienessä nousussa, kuten Nokia ja Daimler. Muutenkaan tekniset indikaattorit eivät lupaa Nokialle kuitenkaan hyvää. MACD histogrammin nousu positiiviseksi tai lasku negatiiviseksi ei sulje täysin pois päinvastaista hintaliikettä, mutta nämä jäävät usein lyhytaikaisiksi. Sen sijaan tämä pysyy lähes pääsääntöisesti mukana pidemmissä nousuissa ja laskuissa ja tuottaa lyhyissä hintaliikkeissä nopeasti myös päinvastaisen signaalin, jolloin tappiot jäävät pieniksi. Signaaleja on kuitenkin mahdollista rukata moneen asentoon ja tällä sivulla käyttämäi ei ole mistään tarkimmasta päästä. Yksi vaihtoehto olisi käyttää päivätason sijasta esim. 5 tunnin kaaviota tai vaihtaa indikaattoria esim CCI:hin ja käyttää vaikkapa tunnin kaaviota (signaali nollarajan kummankin puolin tms.).

Ostosignaalin tuottivat: Rautaruukki (6,330), Daimler (59,99), Microsoft (35,73)

Myyntisignaalin tuottivat: Facebook (52,45), Thyssenkrupp (19,00)

20.10

Parina viime viikkona ostosignaalin tuottaneet osakkeet ovat olleet nousu-uralla. Myyntisignaalin tuottaneista Nokia on pystynyt nousemaan tuottaakseen myyntidivergenssejä. Google on myös noussut, mutta se on tuottanut myös ostosignaalin tällä viikolla muutamaa päivää ennen huimaa yli 10 prosentin nousuaan. Käytännössä ostosignaali ei tarkoita muuta kuin MACDin histogrammien nousua positiiviseksi jollakin sopivaksi katsotulla aikatasolla (päivätaso tai 5 tunnin taso). Luonnollisesti kaikki edelliset signaalit ovat hintaheilunnasta huolimatta metodissani voimassa kunnes tuottavat uuden päinvaistaisen signaalin. Google on nyt ensimmäinen osake, joka on tuottanut molemmat signaalit. Käytännössä signaalit aiheuttivat sen, että osaketta piti ostaa hieman kalliimmalla takaisin millä sitä myytiin. Tämä ei kuitenkaan merkinnyt tappiota, vaan järjestelnmän tehtävänä on myydä sellaiset osakkeet, jotka ovat edes vaarassa tuottaa tappiota.

Ostosignaalin tuottivat: Google (898,3), Amazon (328,9)

Myyntisignaalin tuottivat: -

12.10.2013

Apple on tällä viikolla jatkanut teknisessä mielessä vahvaa kehitystään. Nokia romahti selvästi tällä viikolla ja toteutti myyntisignaalinsa lupauksen. Daimler on polkenut paikallaan, mutta Fortum on kennyt jopa nousemaan vähän viime viikon myyntisignaalistaan huolimatta. Teknisessä mielessä osake on kuitenkin tällä hetkellä heikko. Paljon pudonnut Neste on tuottanut myyntisignaalinsa jo ennen kuin muutin tämän sivun käsittelemään kyseisiä signaaleja.

Myyntisignaalin tuottivat: Facebook (50,52)

Ostosignaalin tuottivat: -

6.10. 2013

Viime kerralla myyntisignaalin tuottaneista osakkeista yksikään ei ole pystynyt nousemaan tällä viikolla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ostosignaali tai ainakin hetkellinen nousu olisi näillekin mahdollinen ensi viikolla. Tilanne jää kuitenkin tsekattavaksi myöhemmin.

Tällä viikolla

ostosignaalin tuottivat: Apple (489,56)

myyntisignaalin tuottivat: Daimler (57,43), Fortum (16,670), Nokia (4,92).


28.9.2013

Ostosignaalin tuottivat tällä viikolla: -

Myyntisignaalin tuottivat tällä viikolla: Google (876,39), Rautaruukki (6,120), Kone (66,9) ja Metso (30,010).


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vanhat analyysit

Nokia (21.9.2013)

Nokian hinta on tärmännyt 200 viikon liukuvaan keskiarvoon. Päivätasolla mikään ei näytä ainakaan vielä uhkaavan Nokian hintaa. CCI30 on edelleen lähes 300 pisteessä ja voi kestää kauankin, että se laskee alle 100 pisteen. Bollingerin nauhat kertovat, että osakkeen hinta on käymistilassa. Alemman bollingerin nauhan nousu lähellekään nykyhintaa kestää ainakin muutamia viikkoja ja vasta tämän jälkeen seuraavat merkittävät liikeet ylös tai alas ovat todennäköisiä.

(15.9.2013)

Nokian RSI on päivätasolla korkealla ja kertoo lisänousun mahdollisuudesta. Mikäli siitä tulee poukkoilevaa voi kyseessä olla jonkinlaisen huipun muodostus, sillä hinta alkaa olla yliostettu. Tuntitasolla on nähtävissä RSI-divergenssi joka voi olla osa tätä prosessia. Hinta on rikkonut edellisen kirjoituksen trendiputken ylöspäin. Mitään selkeitä merkkejä hinnan laskusta ei vielä ole näköpiirissä. Vaarasta kertoo kuitenkin RSIn nousu hyvin korkealle.

(5.9.2013)

Nokian osake nousi merkittävästi tällä viikolla myyntiuutisten johdosta. Tällaisia uutisia tekninen analyysi ei pysty ennustamaan, sillä ne eivät ole olleet merkittävästi kenenkään tiedossa. Ajoitus oli kuitenkin mielenkiintoinen, sillä osakkeen hinta kosketti nousevaa tukitasoaan, joka voidaan piirtää edellisten merkittävien pohjien kautta. Kun samansuuntainen trendilinja piirretään edellisten huippujen kautta huomataan, että osakkeen hinta nousi juuri tälle linjalle. Tällaista kehitystä ei kuitenkaan pysty arvaamaan, mutta se on tietenkin mahdollista pelata. Kun hinta koskettaa trendilinjaa voidaan sijoitusta pitää niin kauan kunnes linja rikkoutuu ja pienet tappiot täytyy kuitata. Mikäli linja ei rikkoudu ja hinta lähtee nousuun saadaan voittoa. Nokian osakkeen tekninen analyysi on muuten hetken aikaa turhaa, mahdolliset ostot kannattaa sijoittaa kyseiselle trendilinjalle, mikäli osake polkee aikansa paikallaan tai laskee. Nousevan trendilinjan rikkoutumiseen kannattaa suhtautua vakavuudella. Tämä ei kuitenkaan ole vähään aikaan todennäköistä.

(31.8.2013)

Nokia on laskenut tällä viikolla ja kunnioittanut laskevaa trendilinjaansa. RSI on päivätasolla tehnyt uudet pohjat, mikä ennustaa hinnan laskun jatkuvan. Pian vastassa on 200 päivän keskiarvo (2,84 euroa), jonka lävistyminen alaspäin merkitsee lisälaskua.

(24.8.2013)

Osake laski alkuviikosta ja lähti pieneen nousuun kuin testaamaan laskevaa tredilinjaa yläpuolella. Tekniset indikaattorit ovat laskeneet ja kertovat suuremmasta laskuvaarasta. Osaketta kannattaa ostaa vasta kun se ylittää kyseisen trendilinjan tai tuottaa päivätason RSI-ostosignaalin (tai RSI laskee merkittävälle nousevalle RSI-linjalle). Edelliset pitkän ajan analyysit ovat voimassa.

(17.8.2013)

Hinta on törmännyt huippujen kautta kulkevaan laskevaan trendilinjaan ja näyttää ainakin alustavasti pysäyttäneen nousunsa siihen. Edellinen analyysi on luonnollisesti voimassa.

(11.8.2013)

Päivätasolla RSI:n huiput ovat nousseet, joten hinta saattaa vielä nousta uuteen huippuun ja tuottaa siellä ( yli 3,651 eurossa) myyntidivergenssin ja lähteä sitten pikkuhiljaa alaspäin. Tämän puolesta kertoo sekin, että nousua kannatteleva trendilinja alkaa olla 50 pisteen tasosssa, jolloin nousut usein alkavat hyytyä. Tuntitasolla myyntidivergenssi saattaa syntyä jo lähipäivinä. Viikkotasolla on olemassa vaara, että osake laskee merkittävästikin, sillä RSI-trendilinja kulkee 30 pisteen tasossa. Mikäli seuraava pidempi nousu hakee tukea näin alhaalta voi osake tippua esimerkiksi kahden euron tietämiin. Tämän jälkeen on kuitenkin odotettavissa, että osake vain vahvistuu RSI-linjan noustessa. Viikkotason alin bollingerin nauha kulkee 0,8 eurossa, mikä on teoreettinen pohja. Mikäli osake ylittää merkittävän vastustason 3,6 euron tasolla voi se nousta jopa 6,5 euron tietämiin seuraavalla vastustasolle. Tätä hintahaarukkaa ajatellen osake ei ole halpa.

Rautaruukki (21.9.2013)

Rautaruukki on tuottanut MACD-myyntisignaalin nyt perjantaina. Taustalla on myös muita merkkejä mahdollisesta käänteestä alaspäin. Selvää on tietenkin sekin, että MACD-signaaleja syntyy joskus turhaankin. En lainkaan ihmettelisi vaikka osakkeen hinta kieppuisi nykylukemissa jonkin aikaa. Hinnan laskukin on selkeä mahdollisuus mikäli vain MACD histogram pysyy negatiivisena.

(15.9.2013)

Rautaruukki on tuottanut tällä viikolla uuden selkeämmän RSI-divergenssin päivätasolla uudessa hintahuipussa. Nyt RSI on laskenut 70 pisteen tasolle ja lähestyy rajaa, jonka jälkeen ei enää uusia huippuja useinkaan nähdä. Kyseessä näyttää olevan huipun muodostumisen prosessi.

(5.9.2013)

Rautaruukin osake on noussut tällä viikolla, kuten ounastelin viimeksi. Se nousi kuitenkin ylemmän bollingerin nauhan yläpuolelle ja otti viimeisenkin pisaran irti mahdollisesta noususta ja tuotti RSI-divergenssin päivätasolla. RSI on edelleen sen verran korkealla, että pientä nousua voidaan nähdä, mutta pääsuunta on alaspäin. Nousu on noudattanut selkeää nousuputkea ja kosketus tämän putken alaosaan (edellisten pohjien kautta piirretty trendilinja) voi toimia tukitasona. Mikäli tämä linja rikkoutuu hinta laskee todennäköisesti vieläkin alemmas.

(31.8.2013)

Rautis ei ole enää pystynyt nousemaan, mutta voi hämätä nopealla liikkeellä ylöspäin ja tuottaa uuden selkeän RSI-myyntisignaalin. Hinta tuskin nousee yli 5,8 euron. Tämä liike saattaa jäädä tapahtumattakin ja lasku jatkua. Tuntikaavion laskeva trendilinja ennustaa n. kahden viikon laskua nopealla silmäilyllä.

(24.8.2013)

Hinta on kääntynyt tällä viikolla pieneen laskuun ja päivätason kaaviot ovat vaarallisia. Nähtävissä on laskevia RSI-trendilinjoja, eivätkä CCIn arvo ole vielä negatiivisia. MACDkaan ei tue nousua juuri tähän hetkeen. Pienet nousut osoittautuvat todennäköisesti hetkellisiksi. Edelliset pidemmän ajan analyysit ovat voimassa.

(17.8.201)

RSI on noussut päivätasolla korkeaksi ja tuottanut tuntitasolla myyntisignaaleja, joten hinta saattaa alkaa pikkuhiljaa kääntyä laskuun 5:n, 4,5:n, tai jopa 4:n euron tasolle. Edellinen pitkän ajan analyysi on luonnollisesti voimassa.

(11.8.2013)

Viikkotasolla osakkeen RSI-trendilinja on vain vahvistunut pikkuhiljaa ja alkaa olla pian tasolla josta nousevat trendit alkavat (yli 30 pistettä). Hinnan lasku on loiventunut. Alimmat bollingerin nauhat liikkuvat neljän euron tasossa. Hinta voi ja onkin jo käynyt tämän tason lähellä. Nousupotentiaalia on seuraavalle vastustasolle 6 euroon, mikäli tämä ylitetään voi osake nousta seuraavalle vastustasolle jopa yli 11 euroon. Tämä voisi viikkotason RSI-linjan kautta arvioituna tapahtua esimerkiksi kevääseen 2015 mennessä. Päivätasolla RSI on noussut korkealle, mikä merkitsee huipun muodostumista ja vähintään pientä hinnan laskua esimerkiksi alle 5 euroon.

Fortum (21.9.2013)

Vaikka Fortumin osake on tuottanut RSI-divergenssejä ei RSI ole laskenut niin merkittävästi, että hinta olisi lähtenyt laskuun. MACD-myyntisignaali saattaa kuitenkin syntyä lähipäivinä, mutta tästä eikä kyseisen tapahtuman merkityksestäkään ole varmuutta. Viikkotasolla osakkeen omistajalla tuskin on hätää varsikin jos sietää jonkinlaista hintapoukkoilua. Tekniset indikaattorit viittaavat siihen, että Fortumilla voi hyvinkin olla edessään pitkä nousuputki (RSI:n huiput ovat nousseet, MACD ja CCI ovat positiivisia). Fortumin osake on kuitenkin tehnyt inhottavia ja nopeita pudotuksia aikaisemminkin samantyyppisissä tilanteissa missä juuri nyt ollaan, mutta selkeät merkit tästä puuttuvat ainakin vielä.


(15.9.2013)

Osakkeen nousu on rikkonut kaikki laskuun viittaavat RSI-divergenssit ja RSi on noussut yli 80 pisteen eli vahvasti yliostetuksi. Analyysini ongelma näyttää olleen se, ettei RSI-myyntisignaalit alle 70 spiteen tasossa ole vielä olleet kypsiä laskemaan osakkeen hintaa. Hinnan on noustava ainakin hieman tuottaen jossakin vaiheessa myyntisignaaleja. Päivätason RSI-linja ei ole vielä noussut yli 50 pisteen joten nousuvaraa löytyy. RSI on päivätasolla noussut uuteen huippuunsa mikä merkitsee uuden hintahuipun olevan todennäköinen pidemmällä tähtäimellä.

(7.9.2013)

Fortumin osake on käyttäytynyt kuten monet OMXHn osakkeet ja ne ovat ottaneet irti kaiken nousuvaran mitä päivätason RSIt ovat antaneet myöden. Fortumin osake nousi edelleen uuteen huippuunsa tuottaen entistä vakavampia signaaleja hinnan laskusta. Nousua kannatteleva RSI-trendilinja on noussut niin korkealle, että jonkinlainen päivätason lasku vaikuttaa välttämättömältä.

(31.8.2013)

Päivätason RSI-myyntisignaali tiputtaa todennäköisesti hintaa tulevina viikkoina selkeästi. Tukitasoja saattaa löytyä 14 ja 13 euron tasoilta.

(24.8.2013)

Pienen alkuviikon laskun jälkeen osake nousi ja rikkoi laskevan tuntitason RSI-linjansa. Päivätasolla on syntynyt uusi RSI-myyntisignaali, joka voi laskea osakkeen hintaa (mikäli myyntisignaali säilyy). Alempi RSI-trendilinja liikkuu selkeästi alempana ja osakkeella on laskuvaraa. Osake ei ole optimaalisessa ostohetkessä, mutta nousun jatkuminenkaan ei ole mahdotonta.

(17.8.2013)

Tunti- ja päivätason RSI-myyntisignaalit saattavat laskea tätäkin osaketta lähipäivinä ainakin 14,5 euron tasolle. Merkittävämpikin lasku on mahdollinen. Edellinen analyysi on luonnollisesti voimassa.

(11.8.2013)

Osakkeessa on nähtävissä nouseva RSI-trendilinja viikkotasolla, mikä merkitsee nousupotentiaalia pitkällä tähtäimellä. Päivätasolla on nähtävissä pientä nousuvaraa, sillä RSI ei ole noussut yli 70 pisteen tai tuottanut myyntidivergenssejä. Tämä saattaa kuitenkin tapahtua lähiviikkoina. Teoreettinen pohja bollingerin nauhojen mukaan on 13,5 euron tasossa. Mikäli hinta jää tämän alle voi kyseessä olla laskutrendi. Vastustasot löytyvät 16,5, 17,7 ja 21,5 eurosta. Osake on tällä hetkellä suhteellisen edullinen, mutta laskuvaraakin on hieman.

Kone (21.9.2013) 

Koneen osake on tilanteessa, joka on oman kaupankäyntimetodini mukaan myyntitilanne. Tämä ei tarkoita sitä etteikö nousua nähtäisi tulevina päivinä, mutta tällaisessa tilanteessa myös nopean laskun todennäköisyys on jo suuri (mutta ei kuitenkaan niin suuri, kuin tilanteessa joka saattaa syntyä pienen sahaamisen jalkeen) ja varovainen sijoittaja ottaisi tämän huomioon. Tämä ei myöskään tarkoita sitä, etteikö uutta ostotilannetta voisi muodostua vaikkapa ensi viikolla. Mutta se olisi sitten sen ajan asia.

(15.9.2013)

Koneen osake ei ole pystynyt nousemaan ainakaan vielä sen jälkeen kun se tuotti merkittävän päivätason ja viikkotason RSI-divergenssin. Hinta kävi siis yhden päivän aikana uudessa kaikkien aikojen huipussa, mutta laski saman päivän aikana merkittävästi alemmas. Tällainen kehitys saattaa hyvinkin olla merkki merkittävästä pörssihuipusta.

(7.9.2013)

Ensimmäisissä analyyseissani kirjoittamani päiväatson RSI-ostosignaali tukee hinnan nousua, mutta tuntitason RSIsignaalit saattavat johtaa hinnan merkittäväänkin tasoittumiseen. Tilanne koneen osakkeen kohdalla on sekava, sillä viikkotason analyysi kertoo toisaalta mahdollisuudesta nousuun, toisaalta pitkän ajan vaarasta että hinta laskee. Tämä näkyy epävarmuutena myös tuntitasolla, sillä RSIn huiput laskevat vain vähän jokaisessa uudessa hinnan huipussa ja jättävät tätä kautta varaa hinnan nousulle RSI-myyntisignaaleista huolimatta. Tilanne ei ole hyvä sellaisen sijoittajan näkökulmasta joka etsii matalan riskin sijoitushetkiä.

(5.9.2013)

Koneen osakkeen hinta on todennäköisesti tullut nousunsa päähän ja sinnitellyt 200 päivän keskiarvon tienoilla pitkään. Tämä näkyy myös selkeinä RSI-myyntidivergensseinä tuntitason kaavioissa. Nähdäkseni edellisten analyysien mukainen laskuruljanssi voi edelleen hyvinkin tulla kyseeseen.

(31.8.2013)

Koneen osakkeen viikkokaavio ennustaa, että nykyinen nousu saattaa jäädä lyhyeksi ja lasku jatkua, sillä CCI30 ei ole noussut positiiviseksi, mutta CCI10 on. Vastassa on ensin 200 päivän keskiarvo, jonka hinta ylitti edellisessä nousussa, joka nyt on rauhoittunut. Tuntitasolla on nähtävissä laskeva RSI-linja, joka sallii pienen nousun, mutta kertoo suuremman laskun vaarasta tulevia viikkoja ajatellen.

(24.8.2013)

Osakkeen hinta on noussut aikasempien analyysieni mukaisesti. Hinta on noussut 200 päivän keskiarvon ja laskevan trendilinjan yläpuolelle, mutta on tuottanut myös tuntitason RSI-myyntisignaalin, joka kertoo epävarmuudesta nousun jatkumisen suhteen. Viiden tunnin kaavio on lähes tuottanut MACD-myyntisignaalin. Ensi viikolla hinnan laskun merkit voivat voimistua.

(17.8.2013)

200 päivän keskiarvo kulkee 61 euron tasolla, joten hinnan nousu saattaa löytää tästä huippunsa. Tuntitasolla on nähtävissä nouseva trendilinja, joka voi nostaa hintaa seuraavina viikkoina, mutta samalla on nähtävissä myös RSI-divergenssi, joka voi olla merkki hinnan lähdöstä laskuun juuri 200 päivän keskiarvon tienoilla. Ärimmäinen hinnan lasku voi viedä osakkeen hinnan 44 euron tasolle (200 viikon keskiarvo ja tukitaso/merkittävä huippu vuodelta 2011). Edellinen pitkän ajan analyysi on tietenkin voimassa.

(11.8.2013)

Osakkeessa on nähtävissä laskeva RSI-trendilinja viikkotasolla, joka saavuttaa 50 pisteen tason puolentoista vuoden päästä. Kyseessä voi olla pitkä laskeva trendi, joka kuitenkin voi tehdä suuriakin hinnanmuutoksia. Päivätasolla osake on tuottanut RSI-divergenssin (ostosignaalin) heinäkuun lopulla, mikä voi nostaa osaketta muutaman lähikuukauden aikana. Tuntikaaviossa RSI-trendilinja kulkee kuitenkin niin alhaalla, että suuret heilahtelut alas ja ylös voivat tulla kyseeseen. Laskutrendikään lyhyellä tähtäimellä ei ole poissuljettu mahdollisuus, mikäli hinta ei pysty nousemaan yli 200 päivän keskiarvonsa (61,2 euroa).

Metso (21.9.2013)

Metson osakkeessa on nähtävissä joitakin ainakin lyhyen aikavälin huipun merkkejä. Kaupankäyntimetodini mukaan kyseessä ei kuitenkaan vielä ole mikään pakottava myyntitarve, mutta tilanne saattaa tietenkin muuttua. Tämä jää myöskin sen ajan dilemmaksi. Osakkeen hinta voi hyvinkin vielä nousta. Päivätason CCI voi hyvinkin kertoa tämän viikon aikana muodostuneesta ostotilanteesta. Ensi viikko kertoo miten MACDin lopulta käy.

(15.9.2013)

Metso ei ole toteuttanut OMXH yleistä kaavaa ja lähtenyt huimaan nousuun vaan RSI on jäänyt vähän yli 70 pisteen tasolle. MACD-analyysi ei viittaa tällähetkellä laskuun viikkotasolla, mutta päivätasolla tilanne ei näytä aivan yhtä hyvältä nousun kannalta.

(5.9.2013)

Viikkotason trendilinjan tippuminen lähelle 50 pistettä tekee Metsosta teknisessä mielessä mielenkiintoisen. Hinta on laskenut vuodesta 2010 asti, mutta tulevat kuukaudet saattavat tarjota hyvän ostohetken. Sitä ennen osakkeen hinta kuitenkin vielä todennäköisesti laskee, sillä nykyinen pieni nousu lähelle viikkotason RSI-linjaa on tuottanut myös tuntitasolla nähdäkseni merkittävän RSI-myyntidivergenssin. Tämä laskee todennäköisesti hintaa seuraavina viikkoina, mutta tuottaa lopulta hyvän ostohetken ehkä vielä tämän vuoden puolella, mutta viimeistään ensi keväänä. (Edellinen analyysi on jäänyt valitettavasti liian lyhyeksi.)

(31.8.2013)

Metson kohdalla RSI-trendilinja alkaa olla yllättävän matalalla, joten nousuun viittaavaa RSI-ostosignaalia on hyvä alkaa odottaa seuraavina viikkoina. Tätä ennen on kuitenkin odotettavissa hinnan laskua.

(24.8.2013)

Hinta on tuottanut heikon päivätason RSI-myyntisignaalin, joka saattaa säilyessään laskea hintaa. Pieni nousu ylöspäin saattaa kuitenkin tuottaa vielä uusia myyntisignaaleja. Tilanne on epävarma, sillä RSIn arvo ei ole niin korkealla, etteikö myös lisänousu olisi mahdollinen, eivätkä indikaattorir kerro mistään ääripäästä tällä hetkellä. Päivatason RSI-trendilinja ei ole vielä noussut yli 50 pisteen, mikä voi pitää hintaa vielä nousussa muutaman viikon. Edelliset pitkän ajan analyysit ovat voimassa.

(17.8.2013)

Osakkeen hinta saattaa tuottaa pienen nousun jälkeen RSI-myyntidivergenssin tuntitasolla, mikä voi viedä osakkeen uuteen laskuun. Mikäli päivätason nouseva RSI-trendilinja lävistetään voi lasku voimistua. Edellisessä analyysissä mainitsemani kaksi kuukautta voi osoittautua turhan toiveikkaaksi tulkinnaksi.

(11.8.2013)

Osake on teknisessä mielessä edelleen laskutrendissä vaikkakin viikkotason laskeva RSI-trendilinja on rikkoutunut ylöspäin. Bollingerin nauhojen mukaan teoreettinen pohja on 16 euron tasolla. Päivätasolla on havaittavissa RSI-ostosignaali ja trendilinja kesäkuulta, joka voi kannatella osakkeen hintaa kaksi kuukautta. Tämän jälkeen laskutrendi voi vahvistua tai osake polkee paikoillaan esimerkiksi 25 - 32 euron tasossa.

Google (21.9.2013)

Google on yksi mielenkiintoisimmista osakkeista. Ei tietenkään siksi, että se nousisi, vaan siksi että on mielenkiintoista nähdä mikä tekninen indikaattori lopulta vie voiton. Taustalla on merkittäviä divergenssejä, mutta kuten tiedämme nämä eivät välttämättä laske hintaa vaan voivat pitää sen jonkin aikaa vaakatasossa ja rikkoa lopulta divergenssit uudessa nousussa. Käykö siis Googlelle näin? Tämä voi hyvinkin olla mahdollista, sillä CCI on tuottanut viikkotasolla ostosignaalin. Tämäkin voi kuitenkin jäädä lyhyeksi ja vasta kun MACDin histogram kääntyy positiiviseksi voidaan alkaa julistaa nousua. Oma kaupankäyntimetodini sanoisi nyt, että hinta voi hyvinkin nousta uusiin huippuihin, mutta tilanne voi tietenkin muuttuakin.

(15.9.2013)

Google on noussut vielä vähän tällä viikolla, mutta ei ole noussut lähellekään vanhaa huippuaan. Hinta on tuottamassa signaaleja pörssihuipusta, joten hinta todennäköisesti lähtee laskuun. Näitä signaaleja ovat esimerkiksi RSI:n nousu päivätason laskevalle RSI-trendilinjalle ja MACD-analyysi.

(5.9.2013)

Googlen osake on noussut tämän viikon edellisen analyysini mukaisesti. Nousuvaraa on vielä vähän, mutta hinnan huippu on todennäköinen piakkoin, sillä tuntitason RSI-myyntisignaali saattaa syntyä jo seuraavassa huipussa lähipäivinä.

(31.8.2013)

Google hinta on laskenut uusiin pohjiin ja tuottanut RSI-ostosignaalin, joka saattaa nostaa hintaa. Nousu voi kuitenkin stopata laskevaan päivätason RSI-linjaan ja lasku jatkua tämän jälkeen. RSIn pohjat ovat tippuneet, joten suurempikim lasku on mahdollinen. Osaketta kannattaa ostaa vasta kun pidemmän ajan RSI-linjat nousevat.Viikkotasolla MACD on kääntynyt selkeään laskuun.

(24.8.2013)

Osake on noussut tällä viikolla törmätäkseen laskevaan trendilinjaansa. Todennäköisesti lasku jatkuu tulevina päivinä. Mahdollista on, että tämä lasku tuottaa jopa RSI-ostosignaalin, mutta se jää nähtäväksi.

(17.8.2013)

Hinta on laskenut koko viikon, mutta voi pikkuhiljaa löytää lyhyen tähtäimen pohjan, joka voi ainakin tasoittaaa laskua hetkeksi. Tämän taustalla olisi heikko RSI-ostosignaali tuntitasolta. Tällaisessa teknisessä tilanteessa pidemmät nousut ovat usein harvinaisia. Varsinainen vähnkin pidemmän ajan pohja voi löytyä 800 dollarin tasolta, jossa kulkee 200 päivän keskiarvo. Mikäli tämä taso pitää alapuolelta (mikäli hinta tippuu sen alapuolelle) on lisälasku mahdollinen. Aikaisempi pitkän ajan näkemys on voimassa.

(11.8.2013)

Osakkeen viikkokaaviossa on nähtävissä RSI-myyntisignaali ja laskeva RSI-trendilinja, jotka voivat olla merkkejä pitkästäkin hinnan laskusta. Päivätasolla on nähtävissä samanlainen, joka voi antaa vauhtia laskulle seuraavat kolme kuukautta, jolloin RSI-linja saavuttaa 50 pisteen tason. Tämän jälkeenkin hinnan lasku on mahdollinen kunnes osakkeen RSI tuottaa RSI-ostodivergenssin päivätasolla.

Apple (21.9.2013)

Oma kaupankäyntimetodini olisi kehoittanut myymään Applet torstaina muutaman päivän nousun jälkeen. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö nykytasolta voisi löytyä hintapohjaa, mutta tämä on katsottava myöhemmin. Riski hinnanlaskuun on siis merkittävämpi kuin mahdollisuus nousuun. Parhaimmilaan syntyy uusi ostotilanne.

(15.9.2013)

Applen hinta romahti tällä viikolla 200 päivän liukuvalle keskiarvolle. Laskuvaara on edelleen olemassa kunnes MACD kääntyy positiiviseksi.

(7.9.2013)

Apple on tällä viikolla testaillut 500 dollarin vastustasoa, eikä ole pystynyt ylittämään sitä. Uskon, että tällaisen testailun jälkeen hinta lähtee laskuun.

(31.8.2013)

Hinnan nousu on loppunut laskevaan viikkotason RSI-linjaan, eikä todennäköisesti jatku vähään aikaan. Laskuvaraa siis on, mutta vastassa on lopulta nouseva viikkotason RSI-linja, joka lopulta nostaa osakkeen hintaa. Tämä tapahtuu kuitenkin todennäköisesti vasta viikkojen kuluttua. Päivätasolla ei ole vielä nähtävissä RSI-myyntisignaalia joten pieni nousu ei ole epätodennäköinen. Mikäli hinta laskee alle 200 päivän keskiarvon (460 dollaria) voi lasku yltyä aina 400 dollariin asti.

(24.8.2013)

Tuntitason RSI-myyntidivergenssi on syntynyt ja tuottaa vaaran, että hinta laskee. Viikon aikana hinnan nousu on tasoittunut ja lisänousu saattaa tuottaa jopa päivätason RSI-myyntisignaalin, joka sailyessään tiputtaisi hintaa. Päivätason MACD-myyntisignaali lähes syntymässä.

(17.8.2013)

Päivätason RSI on noussut hyvin korkealle ja vaarana on, että seuraavissa nousuissa syntyy myyntisignaali, joka laskee hintaa myöhemmin. Hinta on kuitenkin noussut 200 päivän keskiarvon yli, joten se saatta myös pysyä siellä ja lähteä pidemmällä aikavälillä nousuun. Tämä on kuitenkin vain olettamus.

(11.8.2013)

Osake tuotti viikkotason RSI-myyntisignaalin syyskuussa 2012, jonka jälkeen hinta on ollut laskussa. Laskeva trendilinja lähestyy 50 pisteen tasoa, mutta ei ole siinä vielä. Huhtikuussa 2013 osakkeen RSI on tuottanut viikkotason RSI-ostosignaalin, jonka jälkeen osake on noussut hieman. Päivätasolla RSI on noussut korkealle, mikä merkitsee, että hinta voi kääntyä seuraavaksi pienen nousun jälkeen laskuun. Vasta tämän jälkeen uusi nousu voisi olla mahdollinen päivätason RSI-ostosignaalin kautta.

Microsoft (21.9.2013)

Viikkotasolla osakkeen laskuvaara jatkuu, mutta päivätason tilanne ei näytyä juuri nyt yhtä synkältä. Oma kaupankäyntimetodini olisi kuitenkin kehoittanut myymään osakkeet tällä viikolla.

(15.9.2013)

Pienestä noususta huolimatta en lähde julistamaan Micorosoftin nousua ennen kuin laskeva viikkotason RSI-linja on lävistynynt ylöspäin. MACD-analyysi kertoo nousun mahdollisuudesta päivätasolla, mutta viikkotasolla nousuun viittaavia merkkejä ei näy.

(7.9.2013)

Viikkotason laskevat linjat veivät voiton päivätason mahdollisuudesta, että osakkeen hinta nousisi hieman. Päivätason nouseva RSI-linja rikkoutui Nokiakaupan kautta ja nähdäkseni on hyvä siirtyä tarkastelemaan osaketta viikkotason laskevan RSI-linjan kautta. Se ennustaa, etä hinta voi kokonaisuudessaan laskea pitkäänkin, ehkä jopa kuukausia. Päivätason ylempi laskeva RSI-linja näyttää samansuuntaiselta, joten ennen ostosignaalia tuskin on odotettavissa merkittävää lyhytaikaistakaan nousua.

(31.8.2013)

Viikkotasolla kaikki indikaattorit ovat laskusuunnassa. Päivätasolla nouseva RSI-linja saattaa tukea osakkeen hintaa muutamia viikkoja. Tuntitasolla nouseva RSI-linja voi viedä hinnan 35 dollariin (ylemmän bollingerin nauhan huippu). Täällä voi syntyä RSI-myyntisignaali.

(24.8.2013)

Uutinen toimitusjohtajan vaihdoksesta sai osakkeen hinnan nousemaan. Taustalla oli kuitenkin pieni nouseva RSI-linja. Nousu jatkui pidemmän laskevan päivätason RSI-linjan kohdalle, joten on mahdollista, että kyseessä on lyhytaikainen huippu. Tämä sopii yhteen myös viikkotason kaavion kanssa. Microsoft näytti kuitenkin nousupotentiaalinsa ja blogissani käsittelin syitä miksi hinta voi nousta jopa yli 50 dollarin. Tätä ennen se kuitenkin voi hyvin laskea jopa alle 30 dollarin. Odottelen siis edelleen CCI(30)n laskua ja jonkinlaista RSI-ostodivergenssiä päivätasolla.

(17.8.2013)

Osakkeen hinta on tuottanut RSI-myyntidivergenssin päivätasolla. Tästä lähtevät trendilinja laskee 50 pisteen tasolle marraskuussa 2013, joka voi osoittautua pörssipohjan ajankohdaksi. Päivätason RSI-ostosignaali on kuitenkin luotettavampi lähtökohta. CCI(30) on myös juuri ennen merkittävää viikkotason pohjaa tippunut alle -200 pisteen. Tätä siis odotellessa. Näitä ennen osakkeen hinta on todennäköisesti laskusuunnassa.

Analyysit on tehty Investing.comissa.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.