keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Mitä dollarin mahdollinen vahvistuminen merkitsee?

Dollarin arvo suhteessa euroon on pitkän aikaa ollut keskimääräisesti laskussa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että dollari on saavuttanut muutaman kuukauden välein uuden pohjan, eikä ole enää yltänyt niihin lukemiin, joissa se oli aikaisemmin. Nyt on hyvinkin mahdollista, että USA:n talouskasvun myötä dollarin arvo suhteessa euroon alkaa pitkällä tähtäimellä nousta. Herääkin kysymys miten tämä vaikuttaa rahastoihin? Mitkä rahastot tässä tilanteessa nousevat ja mitkä laskevat? Kuka ja mikä siis hyötyy vahvasta dollarista?

Ensimmäisten häviäjien joukossa on varmasti kullan arvo. En itse pitäisi rahojani kullassa dollarin arvon noustessa. Öljyn hinnalle voi käydä samoin lyhyellä aikavälillä, millä on tietenkin laaja anti-inflatorinen vaikutus. Tämä hyödyttää varmasti perusteollisuutta talouskasvun lisäksi, mutta erityisesti alueilla, joiden valuutat heikkenevät suhteessa dollariin. Tällaisia on tietenkin euroalue ja monet kehittyvät maat. Japanin jeni näyttää myös merkkejä arvon nousunsa taittumisesta, mikä olisi taas hyvä merkki myös Japanin osakkeille. Mikäli oletamme, että dollari Fedin elvytyksestä huolimatta alkaa nousta voisi olettaa, että parhaat tuotot saisi muista kuin pankkien osakkeista maissa joiden valuuttojen kurssit laskevat: Japani, Aasia; ehkä Kiina, euroalue, kehittyvät maat kuten itä-Eurooppa...

Tämä kaikki tapahtuu tietenkin tilanteessa, jossa ei vielä nähdä minkäänlaisia kuplia. Tulevaan "kuplavaiheeseenkin" kannattaa jo varautua, vaikka on vaikea tietää meneekö siihen yksi, kaksi vai enemmän vuotta. Pankkien tilanne alkaa kuitenkin pikkuhiljaa kohentua talouskasvun myötä ja voisi hyvinkin ajatella, että sille joka jaksaa odottaa tuottoja pankkeihin sijoittavat rahastotkin voisivat olla hyviä. Itse en usko kuitenkaan, että vielä tulevan vuoden aikana pankit olisivat suurimpia nousijoita. Tämä on tietenkin taas vain harrastelijan arvailua, mutta yhtenäistä näkemystä on vaikea löytää asiantuntijoiltakaan:

While many analysts see another year of gains for the S&P 500, Morgan Stanley offered a contrarian view, forecasting the S&P 500 would end the year lower.

Taloutta koskevia artikkeleita lukiessa kannattaakin pohtia mistä artikkelissa ei puhuta. Esimerkiksi USA:n pörssin nousua saatetaan perustella Fedin stimuluksella, mutta jätetään pohtimatta mitä vahvistuva dollari merkitsee. On siis vain mietittävä itse.

Viimeksi kirjoitin siitä, että Japani, Baltian maat ja itä-euroopan jotkin maat saattavat toimia "turvasatamina" muiden pörssikurssien laskiessa. Tänään europörssit ovat laskeneet osittain yli prosentin, mutta Japanissa, Romaniassa tai Baltiassa pudotus on ollut korkeintaan muutamia desimaaleja. Ainakin tämän päivän osalta nämä ovat toimineet "turvasatamina".

USA:n talousdata on ollut myönteistä tänäänkin ja pörssi on noussut maltillisesti, joten en usko pörssin heilahtelevan siellä ainakaan vielä tänään tai huomenna alaspäin. Se todennäköisesti kulkee ylemmän bolingerin nauhan suuntaisesti loivasti ylöspäin ainakin vielä huomenna (Huom. ennustus). Tämä vahvistaa tietenkin myös Japanin pörssiä, joka maailman pörsseistä on tällä hetkellä nähdäkseni houkuttelevimmassa teknisessä tilanteessa. Sama pätee myös esim. Suomen pörssiin - USA:n jäljessä indeksit kohoavat usein myös meillä. Mikäli seuraavien päivien aikana Japanissa nähdään samanlaista positiivista kehitystä kuin tänään on se sijoituskohteena mielenkiintoinen.

Raaka-ainesijoituksien kiinnostavuus on kohdallani hieman laskenut, mutta jos pitäisi lyödä vetoa olettaisin, ettei suuria muutoksia ainakaan alaspäin niissä nähdä lähipäivinä. Se kun edellyttäisi myös USA:n pörssin notkahtamista ja kun en näe siihen syytä tällä hetkellä en jaksa uskoa esim. öljyn hinnan tippumiseen reippaasti alle 90 dollarin tällä viikolla. Öljyn hinnan epävarmuus samoin kuin poliittinenkin epävarmuus saa minut kuitenkin karsastamaan esim. Venäjän sijoituksia tällä hetkellä.

Tämä päivä on osoittanut myös sijoittajien kiinnostuksen edullisten osakkeiden löytämiseen. Suomessa tämä näkyi siinä, että Nokian kurssi nousi yli prosentin, vaikka pörssit laskivat kautta linjan Euroopassa ja Suomessa. Edulliset siis kiinnostavat ja tämä saattaa päteä myös maakohtaisesti. Itse olen kiinnostunut tällä hetkellä maista ja osakerahastoista, joiden arvot ovat nousseet hyvin maltillisesti viime vuonna: Japani, Romania, Baltia... kiinteistöt. Brasilia on suuri kysymysmerkki, sillä teknisesti bovespa-indeksi on mielenkiintoisessa bull-marketin alkutilassa, mutta toisaalta historiallisesti niin korkealla, etten pysty siitä täysin innostumaan. Toisaalta bovespa on näyttänyt jo viime vuonna pystyvänsä ylittämään aikaisemmat huippunsa. Moneen muuhun maahan sijoitan mieluummin vasta selvän korjausliikkeen jälkeen (esim. Warsowan pörssi oli tänään pahimmillaan jo yli kaksi prosenttia laskussa).

Luettavaa:

10 Secrets of the Most Successful Amateur Investors





Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.