tiistai 4. tammikuuta 2011

4.1.2011

Alamme olla pikkuhiljaa tottuneita siihen, että jatkuvasti maailman eri kolkissa kärsitään mitä erilaisimmista ympäristökatastrofeista. Viime kesällä Venäjällä kärsittiin laajoista maastopaloista, nyt talvella lentokoneet eivät ole päässeet ilmaan ja viimeisimpänä näyttää siltä, että suuri osa maailman kivihiliituotannosta on pysähtynyt Australian tulvien vuoksi. Rahastosijoittajalle tämä merkitsee tietenkin sitä, että odotettavissa on raaka-aineiden hintojen nousua ja uusia innovaatioita raaka-aineiden hyödyntämiseen. Tulevina vuosina tämä alue onkin sijoitusmielessä mielenkiintoinen.

Tämä päivä on ollut pörssien suhteen rauhallisempi eilisen rynnistyksen jälkeen. USA:n mainioista talousluvuista huolimatta pörssinousua ei enää nähty vaan indeksit olivat pahimmillaan lähes prosentin miinuksella. S&P500 piti kuitenkin 1260 pisteen tason, josta toivottavasti muodostuu uusi tukitaso seuraaville päiville. Pidän päivän lievää negatiivista kehitystä kuitenkin positiivisena merkkinä, sillä S&P500 ei ole ylittänyt ylempää bolingerin nauhaa, mikä lisää todennäköisyyttä, että se kulkee ainakin jonkin aikaa sen alapuolella, mutta sen suuntaisesti ylöspäin. Itseasiassa tämän päivän laskusuunta alkoi jo eilen sen jälkeen kun päivän korkein lukema oli saavutettu. Pörssi vaikuttaa siis olleen tänään testivaiheessa - mikäli indeksi pysyy näillä tasoilla se voi hyvinkin lähteä uuteen nousuun. Seuraavina päivinä indeksi voi kokeilla bolingerin nauhan ylittämistä muutamia kertoja, mutta laskee usein vasta nopean nousupäivän jälkeen.

Erityisellä mielenkiinnolla seuraan Japanin pörssiä, sillä se vaikuttaa edelleen teknisessä mielessä houkuttelevalta. Talousuutiset Japanista ovat myös olleet jonkin verran toiveikkaita, sillä Japanin keskuspankin aikomukset pitää huoltaa jenistään on positiivinen viesti osakemarkkinoille. Olen ollut näkevinäni, että usein 50 päivän keskiarvon lävistäessä 200 päivän keskiarvon altapäin lähdetään pienen notkahduksen jälkeen uuteen pörssinousuun. Tämä on tietenkin yleinen bull-marketin merkki. Japaniin sijoittavat rahastot voisivatkin tässä suhteellisen epävarmassa pörssitilanteessa olla hyvä "turvasatama". Samoin myös Baltian ja joidenkin itä-Euroopan pörssien kohdalla.

Tämä päivä ja erityisesti pörssipäivän myöhempi kehitys negatiivisen kehityksen paikkaamiseksi on siis tuonut hieman takaisin siitä luottamuksesta osakemarkkinoihin lyhyellä aikavälillä, mitä eilen oli ehkä jo poissa. Tosiasia on kuitenkin, että S&P500 -indeksi kulkee jatkuvasti ns. kestävyytensä yläreunalla ja romahduksen todennäköisyys kasvaa päivä päivältä. Periaatteessa osakkeen ostaminen kannattaa sijoittaa ajankohtaan, jolloin se on kohdannut tukitasonsa, joista ensimmäinen on tällä hetkellä noin neljä prosenttia nykyisen kurssin alapuolella. Tukitaso saattaa kuitenkin myös saavuttaa indeksin, jolloin varsinaista laskua ei nähdä.

Kullan hinnan roima lasku tuo myös pientä lisätoivoa pörssien positiiviselle kehitykselle lähipäivinä, sillä kultaa pidetään yhtenä "turvasatamana" ja vaihtoehtona osakkeille. Siihen sijoitetut rahat saattavat hyvinkin siirtyä osakkeisiin, jolloin osakkeet nousevat.

Artikkeleita:

Wall Street eases as materials, energy fall

BlackRock sees double-digit 2011 rise in stocks
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.