lauantai 5. toukokuuta 2012

Pörssiviikon analyysia

Pörssiviikon tapahtumat ovat olleet edellisen kirjoitukseni analyysien mukaisia. CCI tuotti viikon alussa myyntisignaalin ja sen jälkeen on tultu alaspäin. Ihmettelin hieman sitä, että USA:ssa RSI tuotti selkeän myyntisignaalin, mutta Euroopan pörsseissä näin ei ollut vielä tapahtunut. Perjantain lasku selvensi tilannetta, sillä USAssa RSI laski uuteen pohjaan ja nyt RSI-linja osoittaa siellä samaan myyntiajankohtaan kuin Euroopankin pörssit eli tämän kuun loppupuolelle. Tästä kirjoitin myös edellisessä kirjoituksessa.

Tilanne voi kuitenkin muuttua, mikäli RSI tekee uusia pohjia. Tämä tarkoittaa vain sitä, että myyntiajankohta viivästyy tämänhetkisestä hieman. Itse indekisit ovat käyttäytyneet juuri niin kuin edestakaisin sahattaessa ne tuppaavat käyttäytymään. Bollingerin nauhojen näkökulmasta elämme rauhoittumisen aikaa, jota seuraa rauhallisempi ajanjakso ennen pörssihuippua, joka tuskin tulee nousemaan kovin korkealle. Tämän jälkeen on sitten tiedossa taas uudet heilahtelut.

Nokian osaketta on mielenkiintoista analysoida kurssin pudotessa. Alempi bollingerin nauha on 2,2 euron tasossa ja historia osoittaa, että osake on usein tippunut tämän nauhan tasolle. Kun muutenkin ottaa huomioon osakkeiden kannalta huonon kevätajan viime viikkoina ei ole voinut välttyä ajattelemasta, ettei osakkeen ostolle ole kiirettä. RSI on laskenut niin alas, ettei mitään kunnollista osakkeen hinnannousua ole odotettavissa, kuin vasta syksyllä. Eilen osake tippuikin lähemmäs 2,2 euroa 2,4 euroon (Tässä kirjoituksessa ennustin, että hinta tulee tippumaan ainakin tälle tasolle) . Pudotus tuotti kuitenkin sen, että alempi bollinger lähti suuntaamaan vielä alemmas, joten pohjaa saatetaan odottaa jopa läheltä kahta euroa.

Osakkeet eivät ole siis missään absoluuttisessa mielessä "halpoja" tai "kalliita", vaan itse käyttäisin näitä termejä teknisten osto- ja myyntisignaalien synonyymeinä. Viimeisen vuoden pörssiheilunta on jälleen osoittanut, miksi sijoittaminen teknisten analyyysien mukaan on ainoa keino tasaisen ja merkittävän voiton tekemiseen, kun pääomat eivät ole miljooonaluokkaa (näin esim. osingot voisivat nousta merkittäviin mittoihin).

Laitan tähän vielä kuvan DAXin ja Intian BSE-indeksien vertailusta. Kuva osoittaa hyvin sen miten BSE:n tapahtumat ovat viimeisen parin vuoden aikana ennustaneet DAXin tapahtumia. BSE:n RSI on tehnyt uudet pohjat joten lasku näyttää jatkuvan. Jos tämä taas ennustaa DAXin tapahtumia tulee DAX myöskin laskemaan lähiaikoina. Itse olen ennustanut teknistä huippua tämän kuun loppupuolelle nykyisillä tiedoilla. Piirsin myös muutamia RSI-divergenssi- ja konvergenssisignaaleja.

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.