sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Analyysimetodeja



Pörssin analyysimetodini ovat tarkentuneet viimeisten kuukausien aikana. Erityinen harppaus tämän blogin kirjoittamisessa tapahtui tämän vuoden maaliskuulla, jolloin aloin tarkkailla RSI-divergenssisignaaleja. Nyt näyttää siltä, että merkittävät pörssikäänteet edellyttävät RSI-divergenssisignaalia monissa maailman pörsseissä. Nämä signaalit voivat näkyä Forexprosin RSI-versiossa. YahoonRSI-versio saattaa samalla tuottaa signaaleita muissa pörsseissä, mutta Yahoon versio tuottaa myös turhia lyhyen tähtäimen signaaleja. Näiden huono puoli kuitenkin on, etteivät ne aina tuota vastaavaa myyntisignaalia ja jäävät epämääräisiksi. Divergenssisignaaleita voi kuitenkin etsiä muistakin indikaattoreista(Momentum, MACD, Stochastiks).

Tulkintaani on antanut varmuutta myös CCIn 10 ja 20 päivän arvojen vertailu. Tämä vertailu reagoi erityisesti äärimmäisyystilanteissa ja juuri nyt päivätasolla se kertoo vielä ainakin lyhytaikaisesta ostotilanteesta pörsseissä. Huomenna tai tiistaina tilanne voi kuitenkin jo näyttää toiselta.

Analyysin tueksi kannattaa kerätä informaatiota eri lähteistä. Kannattaa tutkailla monia pörssejä eri puolilta maailmaa, VIXiä ja ainakin McClellanin oskillaattoria. Tällä hetkellä pörsseissä on jonkin verran vahvuutta ja selkeitä merkkejä huipusta on vaikea löytää. Tämä kertoo pörssikurssien nousun mahdollisuudesta. Esimerkiksi Euroopan pörsseistä divergenssisignaaleita löytyy vähemmän kuin USAn tai Aasian pörsseistä, jotka ovat tuottaneet momentumin kautta päivätasolla myyntisignaaleita. Nämä voivat kuitenkin joskus olla liian aikaisia. Toisaalta kuitenkin USAn VIX näyttää tuottaneen RSI-divergenssin kautta ostosignaalin päivätasolla. Tämä on yksittäinen aika merkittävä signaali siitä, että pörssihuippu saattaa olla lähellä. Tulkinnan tueksi tarvitaan kuitenkin muitakin signaaleja. Yksi tällainen olisi indeksien lisäksi McClellanin oskillaattorin divergenssisignaali, joka saattaa hyvinkin muodostua lähipäivinä. Tämä kuitenkin edellyttää vielä pörssinousua USAssa. 

Trendilinjat voivat joskus antaa myös tukea tulkintaan, mutta näitä ei pidä käyttää yksinään. USAn pörssissä kulkee kuitenkin merkittävä trendilinja noin 1400 pisteen tasolla, joten saattaa olla luontevaa, että divergenssisignaali syntyy tällä tasolla muutaman prosentin nousun jälkeen. Vaikka Yahoon RSI-versio ei ole saanut minulta kovin suurta tunnustusta näyttää se kuitenkin hyvin volumen määrän, jota monet kaaviot eivät näytä. Pörssihuipuissa volume nousee usein korkealle, mutta ainakaan vielä tällaista ei ole esimerkiksi Saksan DAXissa tapahtunut. Samalla volumen määrä kertoo siitä miten sijoittajat sijoittavat. Viimeksi volumen määrä Saksassa nousi kesäkuun alussa ja kurssit lähtivät nousuun, kun indeksi pongahti vastustasonsa/trendilinjansa läpi ja USAn pörssissä, VIXissä ja McClellanissa esiintyi (RSI-)divergenssi. Ja tämä siitä huolimatta, ettei Saksan DAXissa esiintynyt vastaavia signaaleja. 


Tietoa teknisen analyysin termeistä ja indikaattoreista täältä.

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.