keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Mites nyt Nokia?

Nokian osake on mielenkiintoisessa teknisessä tilanteessa. Vaikka osakkeen hinta on laskenut jatkuvasti ei pitkäaikainen RSI-ostosignaali ole kadonnut. Muutama viikko sitten RSI oli 19 pisteen tasolla ja nyt se on 24 pisteen tasolla vaikka osakkeen hinta on laskenut reilusti. Yleensä tällaiset tilanteet tulkitaan ostotilanteiksi, mutta Nokian kohdalla saattaa kuitenkin olla kyse lyhyen ajan riemusta. Olennaista olisi, että Momentum nousisi plussalle ja pysyisi siellä ja RSI nousisi yli 50 pisteen ja pysyisi siellä. Tämä kertoisi pitkän ajan noususta. Olennaista on tietenkin seurata näitä indikaattoreita päivittäin ja reagoida tarvittaessa.

Pörssi-indekseissä ei ole viimepäivien laskusta huolimatta tapahtunut suuria teknisiä muutoksia. Edelleen nähdäkseni on mahdollista, että indeksit nousevat uusiin huippuihin ja ilmoittavat vasta sitten varmemmin aikeistaan laskea. Toisaalta USAn VIX on tuottanut jo tämän kuun alussa RSI-ostosignaalin, eikä se ole vielä tuottanut myyntisignaalia, joten VIXin näkökulmasta elämme edelleen pörssien kannalta epävarmaa aikaa (tämä koskee tuntikohtaista dataa, päiväkohtainen data kertoo VIXin mahdollisesta laskusta eli pörssikurssien noususta). Pörssilaskun vaarasta kertoo myös MCClellanin oskillaattori, joka on tehnyt uudet pohjat noustuaan kesäkuussa. Mikäli näemme uuden pörssihuipun lähiaikoina se hyvin todennäköisesti tuottaa lukuisia karhumaisia divergenssisignaaleita eri indikaattoreissa. Tämä siis merkitsisi rytinää alaspäin. Ajankohtakin olisi sopiva, sillä loppukesä on yleistä pörssilaskun aikaa.

Kaikki voi käydä toisinkin ja siksi päivittäinen tarkastelu on tarpeen.


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.