maanantai 23. heinäkuuta 2012

Päät pyörälle

Edellisessä kirjoituksessa kehotin lukemaan Pretzels Logics - blogia, joka mielestäni on pystynyt esittämään perusteltuja näkemyksiä pörssin suunnasta. Hänen analyysinsa ei juurikaan kuitenkaan perustu momentum-analyysille, kuten omani, joten näen siinä pieniä heikkouksia. Kun analyysi perustuu trendilinjoihin ja (ehkä) pelkästään yhden pörssin tarkasteluun, joudutaan odottamaan trendilinjan katkaisua, mikä vasta vahvistaa tulkinnan. Uskon, että vastaavan tiedon saisi aikaisemmin jo momentum-analyysilla ja tarkastelemalla monia maailman pörssejä.

Suomen ja Saksan pörssien välillä on mielenkiintoinen yhteys. Usein ajatellaan, että nämä pörssit ovat toisiinsa tiukasti sidoksissa ja pääosin näin onkin. Pörssihuipun kohdalla tilanne on kuitenkin toinen. Kun Saksan DAX tuottaa pörssihuipun indeksi nousee nopeasti uuteen huippuun, mutta samaa ei ole enää nähtävissä Suomessa. Näin kävi maaliskuun pörssihuipun kohdalla ja niin näyttää käyneen nytkin, kun pörssihuippu on uskoakseni käsillä tai vähintäänkin rakentumassa.

Tässä kirjoituksessa kirjoitin siitä mitä varsinaisella contrarian-tyylillä tarkoitetaan. Olennaista tämän teorian mukaan on toimia päinvastoin kuin muut markkinoilla käänteen aikana, ei muulloin. Tämä teoria ei siis mitenkään poikkea ohjeesta: "myy huipulla, osta pohjalla". Mikäli olemme pörssihuipussa, contrarianisti olisi myynyt DAXinsa torstaina tai perjantaina. USAn ja VIXin RSI-divergenssit ovat kertoneet karua kieltään viime viikolla pörssikurssien tilanteesta ja mikäli olemme jo nyt ohittaneet pörssihuipun erityisesti VIXiä viodaan pitää hyvänä ohjeena. Vielä en kuitenkaan usko, että syöksyisimme heti alas kuin liukumäestä, vaan arvaukseni on, että sahailu jatkuu entistä kiivaampana ehkä tämän viikon, eikä uudetkaan pörssihuiput ole kaikissa pörsseissä vielä poissuljettuja. DAXissa momentum on edelleen aika korkealla, eivätkä tekniset indikaattorit ole laskeneet merkittävän alas.

Ennen kunnollista laskua pörssin on saatava lähes kaikkien sijoittajien (ja niiden joilla osakkeita on) päät pyörälle ja valmiiksi tekemään paniikkiratkaisuja. En tiedä mitään muuta mikä tähän auttaisi kuin tekninen analyysi ja testatun metodin järkähtämätön (lue: ota rennosti) noudattaminen.

Pidemmän tähtäimen arvaukseni on, että seuraavat bull-ostot kannattaa tehdä vasta kun indeksit (DAX) ovat laskeneet kesän pohjia alemmas ja Forexprosinkin RSI tuottaa divergenssisignaalin (ehkä myös MACD). Tämä on sitten ehkä elokuussa.

Täältä saa lisätietoa teknisen analyysin termeistä.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.