maanantai 30. heinäkuuta 2012

Ylös ja alas

Uutiset laittoivat perjantaina pörssinousun syyksi Merkelin, Hollanden ja Draghin puheet, mutta pörssinousun alku oli nähtävissä jo keskiviikkona tuntikohtaisista kaavioista RSIssä ja Momentumissa. Pörssilaskun jälkeinen tasoittumisvaihe sisälsi jo selvää kieltä tulevasta, kun uudet pohjat tuottivat RSI-divergenssin kautta ostosignaalin. Torstaina merkit olivat vielä selvempiä. Pidän erikoisena sitä, että pörssinousun ja - laskun syitä etsitään tällaisista seikoista, vaikkei vastaavat tapahtumat aina suinkaan "tuota" samaa reaktiota. Tämä kertoo siitä, etteivät ne ole laskujen ja nousujen todellisia aikaansaajia. Kyse on vain ostajien ja myyjien suhteellisesta määrästä.

Tätä nousua pörssi juuri tarvitsikin, sillä lasku alkaa luonnollisesti huipulta. Edellisissä kirjoituksissa olen ollut hieman epävarma, nousevatko indeksit vielä uusiin huippuihin, sillä monissa pörsseissä on ilmennyt jo päiväkohtainen RSI-divergenssi, eikä divergenssi kerro kuinka pitkä noususta tai laskusta tulee(sen merkkinä on seuraava vastakkainen divergenssi). Historia kuitenkin osoittaa, ettei yksi myyntidivergenssi vielä tee pörssilaskua pidemmäksi aikaa, vaan näitä voi esiintyä enemmänkin ennen varsinaista laskua. Näin on juuri nyt käynyt kun USAssa on noustu uuteen pörssihuipuun ja RSI-myyntidivergenssi on säilynyt. Samalla myös McClellanin oskillaattori on tuottanut myyntidivergenssin. RSIn huiput ovat myös USAssa jääneet 60 pisteen tasolle, mikä on tyypillinen bearmarketsignaali. Pörssilaskun todennäköisyys on siis kasvannut huomattavaksi.

Edellisissä kirjoituksissa puhuin kuitenkin mahdollisuudesta, että pörssit voivat nousta uusiin huippuihin ja näin on nyt käynyt USAssa. Lisäksi puhuin heilunnan lisääntymisestä ja tämäkin on tapahtunut - indeksit ovat sahanneet muutaman päivän ylös kovalla kiireellä.

Päiväkohtainen analyysi ei kuitenkaan kerro kaikkea, eikä se kerro varsinaista myyntihetkeä tarpeeksi tarkasti. Se kertoo vain pörssin yleisen tilanteen ja tunnelman, joka voi jatkua viikkoja. Tämän vuoksi varsinaiset osto- ja myyntipäätökset on hyvä tehdä tuntikohtaisen analyysin kautta. RSI-signaalit ovat hyvin luotettavia tuntitasolla. Lisäksi kannattaa käyttää momentumin erilaisia arvoja ja hinnasta laskettuja liukuvia keskiarvoja.

Edes tekninen analyysi ei pysty ennustamaan tulevaa, mutta sen avulla voidaan kehittää mittareita, jotka kertovat mikä tilanne pörssissä on juuri nyt. Päiväkohtainen analyysi kertoo, että pörssinousu on mitä todennäköisimmin päättymässä. Tuntikohtaisen analyysin tarkoitus on selvittää mihin pörssit suuntaavat seuraavina tunteita. Tämän enempää sijoittajan ei tarvitsekaan tietää. Jokainen laskusignaali tuntikohtaisessa datassa saattaa olla varsinainen käänteen hetki päiväkohtaisella tasolla - kuinka pitkä laskusta tai noususta sitten tulee jää aina analyysin kautta nähtäväksi. Tällä hetkellä (maanantaina puoliltapäivin) Saksan DAX ei ole tuottanut divergenssisignaalia tuntikohtaisessa kaaviossa, joten se saattaa olla juuri rakentamassa muutaman päivän mittaisen nousunsa huippua tai vaihtoehtoisesti nousu jatkuu vielä jonkin aikaa. Varsinaisesta käänteestä alaspäin ei ole juuri nyt tietoa, mutta tilanne voi olla illalla tai huomenna jo toinen.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.