keskiviikko 1. elokuuta 2012

Huimia tuottoja

Onnekkaille sertifikaatit ovat saattaneet tuoda hurjia voittoja. Esimerkiksi Nokian osakkeeseen käänteisesti sijoittava BEAR Nokiax3 oli jokin aika sitten lähes 50 euron arvossa kun sitä keväällä myytiin alle viiteen euroon kappale. Tilanne on ollut erittäin surkuhupaisa - samalla kun suomalaiset ovat ostaneet laskevaa Nokiaa on siihen käänteisesti sijoittavat voineet kymmenkertaistaa rahansa. Nyt tilanne on ehkä muuttunut. Jokin aika sitten BULL Nokiax3 maksoi vähän yli euron ja nyt tänään se on ollut jo yli kolmen euron hinnassa. Vastaava hurja voittojen mahdollisuus on ollut muissakin sertifikaateissa, joilla on moninkertaista vipuvoimaa. Mikäli ajoitus menee poskelleen ovat mahdolliset tappiot tietenkin samaa luokkaa. Oikean analyysimetodin löytäminen on siis olennaista markkinoiden ajoittamisessa riittävän tarkasti. Esimerkiksi Saksan DAX-indeksiin sijoittavia BULL ja BEAR-vipusertifikaatteja on voinut helposti ostaa ja myydä voitolla analysoimalla DAXia RSIn divergensseillä ja Momentum30:llä ja sen 20 tunnin liukuvalla keskiarvolla tuntikaaviossa. Näiden tuotot ovat olleet kahdessa kuukaudessa kumulatiivisesti satoja prosentteja.

CNBC:n uutisessa kirjoitettiin seuraavasti
Sept. 12 is a crucial date in the European diary. On that day the German Constitutional Court is scheduled to rule on whether a treaty establishing the euro zone's permanent bailout fund, the 500 billion euro ($616 billion) European Stability Mechanism (ESM), is compatible with the German constitution.

Usein tällaiset päivämäärät ovat toimineet pörssin käännekohtina, mutta suuntaa on vaikea mennä arvailemaan ja tämäkin on vain yksi päivä muiden joukossa. Esimerkiksi Kreikan varat saattavat loppua jo ennen ja aiheuttaa pörssilaskua. USAssa on velkakriisin ainekset valmiit. Mitään erityistä nämä päivät eivät kerro, sillä niitä voidaan pelätä ja laskea siihen asti tai sitten odottaa kuin kuuta nousevaa ja nousta siihen asti ja laskea sitten. Tai sitten kaikki vain odottavat USAn presidentinvaaleja. Kukapa tietää?

Filosofi Platonin mielestä se, jolla on tieto ei ole onnen tarpeessa. Tämän vuoksi suosittelenkin ottamaan selvää oikeista asioista ja sijoittamaan sen mukaan. Itse ajattelen, että tekninen analyysi on paras keino sijoittamiseen. Analysoinnitkin voivat mennä metsään, joten asiasta kannattaa varmistua ensin ja testata omia metodeja historiallisen datan avulla tai sitten katsoa miten ne sijoitusmaailmassa olisivat toimineet. Tässä blogissa olen kertonut omat versioni ja olen vain iloinen jos joku on niiden avulla saanut tuottoja. Varoitan kuitenkin siitä, ettei sijoittamista kannata aloittaa ilman hyväksi havaittua metodia. Lottoamiseen ei siis kannata milloinkaan ryhtyä, vaan opiskella ensin teknisen analyysin hienoudet ja karikot. Aina kun sijoitat mieti onko sinulla hyvät perusteet sille miksi sijoitat juuri sillä hetkellä tai juuri siihen kohteeseen. Mikäli perusteesi ovat osoittautuneet huonoiksi, älä käytä niitä vaan etsi parempia.

Mikään ei ole teknisellä puolella juurikaan muuttunut. Lähes kaikki merkit viittaavat siihen, että pörssilasku on alkamassa. Millaisen muodon se sitten saa, jää nähtäväksi. Sopivilla analyysimetodeilla pörssin suunnalla ei ole väliä - olennaista on, että se menee johonkin suuntaan.

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.