tiistai 21. elokuuta 2012

Huippua rakentamassa?


Pörssien tilanne näyttää jatkuvan samanlaisena kuin lähiviikkoina, mutta muutoksia saattaa olla luvassa. Pieni ja hidas nousu voi tuottaa vaikutelman, että nousu saattaa sittenkin vain jatkua ja jatkua. Lyhyellä muutamien viikkojen tähtäimellä RSI antaakin aiheen olettaa, että tulemme monessa indeksissä kipuamaan vieläkin nykyistä korkeammalle ennen romahdusta. RSI-divergenssin (myyntisignaalin) kehittyminen edellyttää kuitenkin ainakin pientä laskua, yhdessä MACD-divergenssin kehittymisen kanssa eri pörsseissä.

USAn SP500 on tänään tuottanut signaalin, jota itse pidän RSI-divergenssisignaalin rajatapauksena päiväkaaviossa. Kyse on todennäköisesti lyhytaikaisesta divergenssistä ja pörssilaskusta, sillä se näkyy selkeämmin vain tuntitason kaavioissa. Merkittävämmän ja pidempiaikaisen RSI-divergenssisignaalin syntyprosessi saattaa siis olla käsillä. Tämä on prosessi, jossa pörssihuippu muodostuu.

Saksan DAX-indeksi on jo päivien ajan tuottanut RSI-divergenssisignaalia, joka on ilmoittanut huipun läheisyydestä. Tänään se otti tästä signaalista viimeisetkin mehut irti, mikä tarkoittaa sitä, ettei nousuvaraa ole enää käytännössä laisinkaan ilman RSIn selvää laskua(jos emme sitten kaikissa pörsseissä irtaudu RSI-divergensseistä, mikä vaikuttaa epätodennäköiseltä). Tämä puolestaan tuottaisi pikkupudotuksen jälkeen entistä selkeämmän RSI-divergenssin eli (huippua kun odotetaan) myyntisignaalin. Olen kuitenkin Saksankin pörssin kohdalla vielä skeptinen suuremman pörssilaskun suhteen, sillä MACD-divergenssi puuttuu edelleen. Tämän syntymiseen voi mennä viikkoja. Lainaus CNBCn artikkelista kiteyttää tämän hyvin:

“The paradoxical situation of rising equity prices and deteriorating economic data will not last long” he noted. “As sentiment is currently positive and hedging costs are low, we recommend investors play it safe and hedge their equity positions. Since we do not anticipate a cyclical recovery in the immediate future but continued weakness, we expect equity prices to drop sharply until the end of the year.”

Toisessa artikkelissa kehoitetaan amerikkalaisia suoraan myymään osakkeensa ennen vuodenvaihdetta. Mikäli näin käy on suurempi pörssipudotus loppusyksystä hyvinkin todennäköinen.

US Dollar index tipahti tänään huomattavasti alaspäin ja tuki vielä pörssejä. Mikäli se tuottaa lähiaikoina selkeän pidemmän ajan ostosignaalin on pörssilasku jälleen todennäköisempi. Tällä hetkellä vaikuttaa, että se on korkeintaan vasta muodostamassa ostosignaalia, joten tämän logiikan mukaan suuremmalle pörssilaskulle ei löydy tukea juuri nyt. Dollar indeksin pitkäaikainen tukitaso liikuu noin lukemassa 81,4. Indeksi on kuitenkin hyvin hidasliikkeinen, joten muutaman prosentin kymmenyksenkin kuroaminen voi olla päivien kysymys. Tämän tukitason pisteet ovat olleet 30.8.2011 ja 30.4.2012. Näinä päivinä pörssi-indeksit ovat juuri olleet selkeässä huipussa. US dollar indeksin pohja siis antaa aiheen olettaa, että pörssi-indeksit ovat huipussaan. Pörssikurssien ajoittamisessa kannattaa nähdäkseni seurata US dollar indeksin RSI-signaaleja, eikä niinkään sitä mikä sen arvo suhteessa lähimenneisyyteen. Pienikin nousu dollarindeksissä voi merkitä suurta pudotusta osakekursseissa, kunhan  vain ollaan dollar indeksin noususyklissä.

VIXin futuurien nopea nousu vihjaa myös mahdollisuudesta, että pörssit alkavat rakentaa huippuaan. VIX nousee usein yhtäkkiä useita prosentteja ja alkaa hitaan tiputtautumisen samalla kun pörssi-indeksit nousevat viimeiseen mäkeensä ennen tipahdusta. Joskus näitä mäkiä on muutamia. Nähdäkseni indeksien ajoittaminen VIXin avulla on kuitenkin haastavampaa kuin esimerkiksi US dollar indeksin avulla.


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.