lauantai 18. elokuuta 2012

Miltä tuleva syksy näyttää?

Mielenkiintoisessa artikkelissa Thomas J. Lee JP Morganilta uskoo USAn SP500n kipuavan syksyn aikana 1475 pisteeseen ja romahtavan ainakin jonkin verran USAn presidentinvaalien jälkeen marraskuussa. Tähän on aikaa, joten kysymys kuuluu, mitä tapahtuu sitä ennen?

Toisaalta artikkelissa ehdotetaan, että saatamme olla lähellä pörssihuippua, sillä volume on jäänyt heikoksi USAn pörsseissä. Kun lomalta palaavat saapuvat takaisin markkinoille voimasuhteet muuttuvat. Mikäli he ovat karhumaisella tuulella pörssit saattavat laskea. Tämä tapahtuisi syyskuun alussa.

Fed tekee päätöksiään ensi viikolla ja syyskuun alkupuolella. Mielenkiintoista nähdä onko näistä heiluttamaan pörssiä.

Marraskuuhun on vielä aikaa sen verran, että minun on vaikea uskoa, etteikö pörssi-indekseissä tapahtuisi mitään sitä ennen. Rauhalliset ajat ovat joskus pitäneet pörssit paikoillaan kuukausiakin, joten toisaalta periaatteessa on mahdollista, että pörssit jämähtävät tähän yli kahdeksi kuukaudeksi. Aivan paikoillaan indeksit kuitenkaan tuskin pysyvät. USAn presidentinvaalit saattavat kuitenkin pitää pörssikurssiheilahtelun vähäisenä.

Vuoden lopussa on sitten Fiscal Cliff - jännitysnäytelmä, joka saattaa presidentinvaalien jälkeen heiluttaa pörssikursseja enemmänkin. Artikkeli kuitenkin antaa ymmärtää, että eurokortit on jo pelattu, eikä euron ongelmat tule juurikaan heiluttamaan markkinoita.

En suosittele ketään tekemään pörssikurssien ajoitusta kuitenkaan näiden perusteella, sillä useimmiten kyseisenlaiset "kortit" pelataan jo hyvissä ajoin ennen varsinaista tapahtumaa. Kun tapahtuma on ohi on uusien korttien vuoro. Tämän vuoksi varsinaiseen ajoitukseen käy vain tekninen analyysi.  

Tällä hetkellä tekninen analyysi ei näytä suuren pudotuksen merkkejä, sillä USAssa RSI on tehnyt päivätasolla uuden huipun yhdessä indeksien kanssa ja MACD on korkealla. Ennen huippua indeksit tarvitsevat kuitenkin pienemmän laskun, jota pidän ainakin itse mahdollisena. RSI-divergenssiä siis odotellessa. Momentum on jo tuottanut divergenssisignaaleja USAssa pidemmän aikaa, joten heilunta saattaa hyvinkin jatkua. Teknisessä mielessä Thomas J. Leen ajatus 1475 pisteen huipusta syksyn aikana voi käydä järkiinkin, sillä juuri näissä lukemissa indeksi olisi ottanut ehkä kaiken irti pitkäaikaisesta RSI-divergenssisignaalista, jonka edellinen huippu on helmikuulta. Parissa kuukaudessa ennen USAn presidentinvaaleja ehkä MACDkin ehtii tuottaa pitkäaikaisen divergenssin päiväkaaviossa ja vuodenvaihteen romahdus voisi olla käsillä. Kaikki heilunta ennen vaaleja edellyttää tuntikaavion käyttöä, johon voi saada lisävihjeitä CCIn 10 ja 20 päivän vertailusta päivätasolla. Euroopan pörssit todennäköisesti laskevat jokaisessa laskussa enemmän kuin USAn pörssit ja nousevat nousuissa vähemmän.

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.