lauantai 25. elokuuta 2012

Onko pörssihuippu takana?

Monissa blogeissa on jo ehditty julistaa, että pörssihuippu ohitettiin tällä viikolla(esim. Pretzels), joissakin taas ehdittiin ensin se julistaa, mutta sanat vedettiin myöhemmin takaisin(esim. Shankys). Itse olen sidottu pääasiassa RSI-divergenssien, muiden divergenssien ja CCIn eri arvojen antamaan tulkintaan. Tämän vuoksi en julista vielä pörssihuippua menneeksi, sillä CCIn 10 ja 20 päivän arvot eivät ole käyttäytyneet pörssihuipulle tyypillisesti, eikä USAssa ole vielä nähty päivätason RSI-divergenssisignaalia(Forexprosin RSI-versio). Pörssihuipuissa sekä CCIn 20, että 10 päivän arvot nousevat korkealle, kun taas lyhyessä pikkuhuipussa 10 päivän arvo nousee ja 20 päivän arvo jää matalammaksi. Saksan DAXissa ei ole myöskään vielä esiintynyt pörssihuipulle usein tyypillistä korkeaa volumea.

Minua ei haittaa, vaikka huippu menisi minulta ohi, sillä pörssikäänteitä tulee aina lisää muutaman kuukauden välein ja jokainen käänne voi tuottaa suuret voitot. Toisaalta kun huippu on ohi tekniset indikaattorit osoittavat sen selvästi ja pörssilaskusta pääsee nauttimaan myöhemminkin CCIn avulla. Jotkut ovat jopa väittäneet, ettei contrarian-teoria päde tällä kertaa, mikä on väitteenä erikoinen, sillä kukaan ei pysty näkemään tulevaisuuteen, eikä pörssi toimi ilman contrarian-teoriaa. Siksi ei pidäkään koskaan ostaa osakkeita, jos haluaa hyötyä maksimaalisesti niiden arvon noususta. Vain harva siis tunnistaa käänteen juuri sen hetkellä tai pystyy juuri silloin toimimaan, joten kenenkään ennustuksille ei tietenkään kannata antaa ehdotonta painoarvoa.

Syyskuun hirvittävyyttä on julistettu niin paljon, että minun piti palauttaa mieleen millaisia ne syyskuut ovat olleet. Vuonna 2011 pörssi oli laskenut voimakkaasti jo elokuussa, mutta syyskuu alkoi pikku nousun jälkeen pudotuksella. Vuonna 2010 kesä oli sahattu paikoillaan ja syyskuun alussa alkoi pitkä nousu. Vuonna 2009 syyskuu alkoi pikkulaskulla, mutta jatkui nousujohteisesti. Vuonna 2008 syyskuussa pörssi lähti laskuun ja lasku jatkui kaksi kuukautta yhä vain jyrkempänä.Vuonna 2007 kesä oli sahattu paikoillaan ja syyskuun alussa pörssi laski, mutta lähti pian nousuun. Vuonna 2006 pörssi jatkoi syyskuussa pitkää ja hidasta nousuaan. Vuonna 2005 puolestaan tilanne oli kesällä samanlainen kuin tänäkesänä - indeksit ovat nousseet ja vuonna 2005 syyskuussa, indeksit jatkoivat keikkuvaa nousuaan ja romahtivat vasta lokakuussa noin 10 prosenttia. Ja vielä vuonna 2004 tilanne oli samantyyppinen. Minun johtopäätökseni on, ettei syyskuulle kannata odottaa mitään erityistä vain siksi, että se on syyskuu. Tekninen analyysi kertoo millainen se tulee olemaan ja se kertoo sen reaaliajassa.

Kaikkea voi tietenkin ounastella ja itse pidänkin edelleen aiheellisena odottaa RSI-divergenssien muodostumista eri pörsseissä. Millainen tästä tarinasta sitten tulee jää nähtäväksi. Mikäli USAn pörssi tuottaa divergenssinsä lähipäivinä ja Saksan DAX säilyttää omansa on huippu käsillä nopeasti. Mikäli tähän vielä liittyy McClellan-divergenssi yhdessä Dollar-indeksin ostosignaalin kanssa on pörssihuippun todennäköisyys korkea. Mutta kaikki voi mennä toisinkin ja huippua voi antaa odottaa itseään. Tämä on kuitenkin lähtökohtaisesti epätodennäköinen kuvio, mutta mahdollinen. Mikäli näemme toisinnon viime kesästä näemme vain pörssin paikallaanjunnaamista RSI-divergenssin jälkeen ja lopullinen romahdus tulisi vasta kuukausien kuluttua vuodenvaihteessa tms.

Teknisen analyysin metodeista täällä.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.