perjantai 10. elokuuta 2012

Saisko vähän stimulusta?

Viimeisissä kirjoituksissa olen ennustanut pörssikäännettä alaspäin monien teknisten syiden vuoksi, mutta nyt markkinat ovat tehneet sen minkä ne joskus - silloin tällöin - tekevät. Indeksit ovat murtautuneet ulos karhumaisesta kuviosta ja luoneet ainakin lyhytaikaisen härkämäisen kuvion kun erityisesti USAssa RSI on noussut uusiin lukemiin momentumin ja MACDin kanssa ja McClellankin on tehnyt ainakin pienimuotoisen konvergenssisignaalin. Samalla Put/Call-ratio on jatkanut laskuaan ja käänne tapahtuu usein vasta Put/Call-ration käänteen jälkeen. Pientä pörssinousua voi siis vieläkin olla tulossa, vaikka kaikki tietävät, ettei mikään missään ole hyvin.

Sijoittajat odottavat stimulusta monesta suunnasta, Euroopasta, USAsta ja Kiinasta, eikä millään muulla ole väliä, ei edes sillä, etteivät he oikeasti edes odota mitään erityistä stimulusta USAsta. Niinpä nousu saattaa jonkinlaisena jatkua näihin tapahtumiin asti ja mikäli näinä aikoina alkaa indeksit pukata karhumaisia divergenssisignaaleita päivätasolla on uusi huipun mahdollisuus käsillä. Tämänpäiväinen surkea talousdata ei siis vaikuttanut indekseihin muuta kuin vahvistavasti, sillä mitä surkeampaa dataa, sitä suurempi todennäköisyys, että stimulusta saadaan.

USAn keskuspankin keskeiset tilaisuudet - FOMC Minutesit -  pidetään 22.8. ja 12.9. Itselleni ainakin herää kysymys, miksi nämä ovat näin lähekkäin? Ja miksi sama päivä 12.9. on myös seuraavassa jutussa, jossa vihjataan, että Draghi yrittää pitää markkinat tyytyväisinä tuohon päivään asti, jolloin Saksasta saataisiin hyväksyntä väliaikaisen vakausmekanismin viimeisille kiemuroille?

The more news comes out, the more it looks like Mario Draghi’s pledge that the ECB would do all it would take to save the Euro was a bluff. The best guess is that he hopes to appease the market gods until September 12, when the German Constitutional Court will render its decision on whether the “permanent” rescue mechanism, the ESM, is permissible. The assumption, of course, is the the ESM will be approved. I’d be delighted to be proven wrong, but in parallel to the lack of a Plan B when a private bailout of Lehman failed, there does not seem to be any Plan B in the works if the German Constitutional Court nixes the ESM. And the odds of that are not trivial.

En tiedä järkeilenkö oikein, mutta vaikuttaa siltä, että osakkeet nousevat niin kauan kun sijoittajat saavat lisäpotkua keskuspankkien toimista ja heidän rahaansa virtaa markkinoille. Negatiivista McClellania (+divergenssiä), MACD-divergenssiä ja RSI-divergenssiä USAhan siis odotellessa. Vaikka McClellan on tuottanut pitkäaikaisen divergenssin, se on tuottanut myös lyhytaikaisen konvergenssin nousevan indeksin suuntaan. 


Milloin usko keskuspankkien toimiin sitten voisi loppua? Onko päivä jokin yllämainituista vai menemmekö vuodenvaihteeseen tai kevääseen asti? Eroaako jokin maa eurosta jo sitä ennen? (wild card..) 


Tämäntyyppisiin kysymyksiin on mahdotonta vasta, vaikka arvailuja voidaankin esittää. Se mitä ei tarvitse arvailla on tekninen analyysi. Mikäli tuleva lasku tarvitsee MACD-divergenssin on pörssin ensin laskettava ja noustava vielä uudestaan korkeammalle samalla kun MACD ja RSI tuottavat USAssa divergenssin. Tämä merkitsee, että huippu siirtyisi uskoakseni ainakin kahdella viikolla eteenpäin. Silloin voisimme siis olla lähellä jotakin yllämainituista päivistä.


Shankys kirjoittaa asiasta minusta aika osuvasti...


Olen alkanut kannattaa lyhyen ajan sijoituksia, sillä markkinoiden heilunta ylös ja alas on nopeaa (eri asia kuin volatiliteetti, joka on nyt alhaalla). Pitkäaikaisia sijoituksia en tekisi, sillä muutaman viikon tai kuukauden kuluttua hinnat ovat jälleen tippuneet ja saattavat tippua vielä lisääkin ja tässä välissä nousta ja laskea uuvuksiin asti. Tämän kaiken vuoksi kannattaa käyttää tuntikaaviota yhdessä päiväkohtaisen analyysin kanssa ja yrittää etsiä indeksien tuntikaavioista RSI-divergenssejä ja tehdä sijoituksia näiden mukaan. Kaavioon voi lisätä myös CCIn 10 ja 20 päivän arvot ja katsoa miltä ne näyttävät eri aikatasoilla + tietenkin paljon muuta. Tällaisen metodin tuotot voivat olla suuria, sillä viimeisen vuoden aikana pisin nousu on ollut seitsemän päivää, mikä voi hyvinkin näkyä tuntikaaviosta divergenssisignaalina(kesällä 2012 DAXin 1-5 päivän nousut ja laskut ovat hyvin näkyneet tuntikaaviossa). RSI-signaalikaan tuskin pelittää kuitenkaan jokaisena kertana, mutta se ei estä tuottojen tekemistä, sillä se toimii useimmiten. Varmuuden hakemiseen voi auttaa monien indeksien analyysi - erityisesti kannattaa seurata suurimpia länsi-pörssejä tunti- ja päivätasolla, eikä pidä unohtaa päivätason McClellania, NH-NLää tai Put ja Call - ratiota.


Teknisen analyysin metodeista täällä.  
 

Tässä yksi tekninen analyysi tai ennustus USAn pörssistä.



Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.