maanantai 3. syyskuuta 2012

Ajatuksia kuluvasta viikosta

Monet tekniset indikaattorit viittaavat pörssinousun todennäköisyyteen lähipäivinä. Viimepäivinä pörsseissä (DAX, SP500) ei ole tapahtunut suuria liikkeitä suuntaan, eikä toiseen, mutta perjantaina esimerkiksi Saksan DAXissa ja USAn SP500ssa ilmeni tuntitasolla RSI-ostodivergenssi, mitä on usein seurannut muutaman päivän pörssinousu. Käytännössä nousun pituus jää tietenkin nähtäväksi. Tänään pörssin noustua RSIn arvot ovat seuranneet sitä tuntitasolla, mikä tekee nousun jatkumisesta todennäköisempää.

Viikon mittaisissa kaavioissa on nähtävissä samanlaisia merkkejä nousuputken mahdollisesta jatkumisesta, sillä viikkokaavioista ei vielä löydy RSI-divergenssejä, jotka viittaisivat pörssilaskuun. Pidän lähtökohtanani edelleen siis pidemmän aikavälin tulkintaani, jonka mukaan indeksit kokevat vielä vähintään yhden selkeän nousun, ennen kuin kääntyvät pidemmäksi aikaa laskuun. Toisaalta nousu voi jatkua vielä pitkäänkin, sillä RSIn arvot eivät ole vielä ylittäneet 70 pistettä (forexpros). Tämä on usein taso, jolla RSI-signaalit syntyvät ja vihjaavat käänteestä. Tämä on kuitenkin arvailua.

US dollar index on tuottanut päivätasolla ostosignaalin, joka kertoo omaa kieltään pörssilaskun vaarasta muutamien viikkojen tasolla (pitkäaikaista MACD-divergenssiä ei kuitenkaan vielä löydy, mikä vihjaa siihen, ettei varinaista pörssiromahdusta ole vielä tiedossa esim. pariin viikkoon). Usein päivätasoisia RSI-signaaleja on seurannut päinvastainen käänne pörssi-indekseissä. Pieni lasku US dollar indeksissä saattaakin lähipäivinä tuottaa ostosignaalin tuntitasolla, mikä merkitsisi pörssikäännettä alaspäin viikon loppupuolella tms. Tämä jää kuitenkin nähtäväksi. Pidemmän ajan pörssilaskun vaarasta kertovat myös McClellan-indeksi ja NH-NL-kaavioiden divergenssit suhteessa indeksien arvoihin. Erityisen mielenkiintoinen mittari on eri pörssien NL (New Low) -kaaviot, jotka siis kertovat niiden osakkeiden määrän, jotka tekevät uuden tietyn aikavälin pohjan(esim 50 päivää). Olen huomannut, että usein juuri pitkäaikaisessa huipussa tällaisten osakkeiden määrä alkaa nousta, vaikka se tietenkin näissä tilanteissa on edelleen matala. Nähdäkseni pian voidaan olla tässä tilanteessa.

Teknisen analyysin termeistä täällä.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.