keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Huipulla ollaan...

...tai ainakin niin lähellä sitä, että asiasta kannattaa kirjoittaa.

(Illalla USAn pörssi murtautui läpi RSI-myyntidivergenssistä, joten näyttää siltä, että pörssilaskua saadaan odottaa vielä jonkin aikaa. myöh.lis.)

Edellisissä kirjoituksissa olen odottanut pörssinousua uuteen huippuun päiväkausia ja eilen tämä tapahtui Saksan ja USAn pörsseissä ja tänään nousu jatkui. Samalla näyttää siltä, että RSI-myyntidivergenssi on syntymässä maailman johtaviin pörsseihin, USAhan ja Saksaan. Mikäli seuraavina päivinä tilanne jatkuu samankaltaisena, eikä RSI pääse kohoamaan edellisten huippujensa yli alkaa näyttää siltä, että olemme pörssihuipussa. Tämän muodostuminen saattaa kuitenkin kestää joitakin päiviä ja asiasta kannattaa ehdottomasti varmistua. Saksan ja USAn pörssien luonteeseen kuuluu tietynlainen yllätyksellisyys erityisesti ylöspäin. Ne saattavat siis vielä viimeisenä hengenvetonaan nousta kuin raketit kohti taivasta tai murtautua ulos RSI-divergenssistä. Jokainen päättäköön itse missä vaiheessa olemme.

Pidemmällä tähtaimellä USA ja Saksa ovat luoneet selkeitä divergenssejä kun niiden indeksit ovat nousseet uusiin huippuihin(yli kevään 2012), mutta esim. MACDin huippu on jäänyt edellistä alemmas. Monet merkit siis kielivät siitä, että alamme olla lähellä pitkäaikaista pörssihuippua.

Periaatteessa tilanne voi kuitenkin vielä muuttua dramaattisesti, sillä RSIn arvot ovat vieläkin alle 70 pisteen, mikä yleensä vasta on yliostetun tilanteen merkki. Mikäli näin käy pörssit tekevät uuden RSI-divergenssin vielä korkeammalle, mutta kuten sanottua tämä jää vielä nähtäväksi. Tämän mahdollisuus kannattaa kuitenkin pitää mielessä, sillä US Dollar Index on tehnyt uudet pohjat, eikä se ole tuottanut selkeää ostosignaalia, joka merkitsisi pörssikäännettä alaspäin. Usein pidempiaikainen lasku näkyym yös US Dollar Indeksissä käänteenä vastakkaiseen suuntaan. VIXin futuurien tilanne vaikuttaa samalta, sillä ne eivät näytä tuottaneen päivätasolla divergenssisignaalia, joka kertoisi pörssilaskun alkamisesta. Tuntitasolla nousuun viittaavia signaaleja ei myöskään näy, joten pörssit saattavat nousta vielä ainakin jonkin verran. VIX toimii käänteisesti suhteessa pörssi-indekseihin.

CCI kertoo paljon siitä kuinka korkealle indeksit voivat nousta. Tällä hetkellä n. klo 17. perjantaina päiväkohtainen CCI on DAXissa noussut yli 270 pisteen, eikä näytä vielä laskun merkkejä, joten nousu voi jatkua vielä ainakin maanantaihin. Vasta kun CCI laskee lähelle sataa pistettä voimme olla varmempia nousun päättymisestä. Päiväkohtaiset "kynttilät" ovat myös kokonaan bollingerin nauhan ulkopuolella, mikä on usein merkki nousun jatkumisesta tai korkeintaan tasaantumisesta seuraavana päivänä.

Tällaisissa tilanteissa, kun päiväkohtaiset kaaviot alkavat näyttää huipun todella lähestyvän kannattaa alkaa vilkuilla tuntikohtaista kaaviota. RSI-signaalit tuntitasolla kertovat tarkemmin kuinka lähellä varsinaista huippua oikeasti olemme. Vielä ei tuntitasolla ole varsinaista RSI-signaalia näkynyt, mikä kertoo myös vähintään pienestä lisänousun mahdollisuudesta.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.