sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Miten toimia FEDin kanssa?



FEDin uusin tempaus toistaiseksi jatkuvasta QE:stä pistää taas miettimään mitä osakemaailmassa tulee tapahtumaan. Pretzels logics (kuva 2/4) on laatinut hyvän kaavion siitä millaisiin kohtiin viimeisten muutaman vuoden osakekursseissa vastaavat tilanteet ovat sijoittuneet.

Kaaviosta näkee nähdäkseni erittäin merkittävän seikan, että usein FEDin tai EKPn likviditeettiohjelmat ovat sijoittuneet lähelle pörssi-indeksien RSI-signaaleja. Mikäli näin ei ole tapahtunut eivät likviditeettiohjelmat kuitenkaan ole sekoittaneet teknisen analyysin tulosta. Nähdäkseni on siis keskeistä huomata, että RSI-divergenssisignaali (yhdessä muiden divergenssisignaalien kanssa) on ajoittanut markkinat paremmin kuin FEDin tai EKPn likviditeettiohjelmat. Tästä tietenkin seuraa, että sijoituspäätösten tekeminen teknisen analyysin avulla on parempi vaihtoehto kuin keskuspankkien kuunteleminen.

En mene sen enempää likviditeettiohjelmien moraaliin, mutta nähdäkseni nämä ohjelmat ovat silkkaa rosvoamista ja johtavat vain Kiinan merkityksen kasvuun maailmanmarkkinoilla pitkällä aikavälillä.

Mitä nyt sitten tulee pörssi-indekseihin, niin aluksi on huomattava, ettei DAXissa (muut indeksit löytyvät kohdasta Majors) tai SP500ssa näy vielä päiväkohtaisia RSI-myyntidivergenssejä. RSIn arvo on noussut kuitenkin jo hyvin korkealle, mutta periaatteessa se voi nousta vieläkin. Selkeitä käänteen merkkejä ei siis ole vielä havaittavissa, mutta huipun rakentuminen saattaa merkitä välillä nopeaakin syöksyä alas ja ylös. McClellan on edelleen pitkäaikaisessa  myyntidivergenssiasemassa, mutta tämä ei välttämättä auta kovinkaan paljon. Itse kaipaisin ainakin vastaavaa lyhyemmältä ajalta. 50 päivän uusien huippujen prosentuaalinen määrä on puolestaan noussut uuteen huippuun DAXissa, mikä kertoo samaa kieltä kuin RSIkin - olemme aikaisintaan rakentamassa huippua. Tähän saattaa viitata myös VIXin futuurien raju nousu perjantaina illalla.

Mikäli siis välttämättä haluaa sijoittaa asenteella, että tekee myöskin voittoa on tässä tilanteessa nähdäkseni ainoa vaihtoehto tehdä suhteellisen lyhytaikaista kauppaa. Tähän tarkoitukseen voi käyttää vaikka tuntikaaviota (jota kannattaa käyttää tietenkin muutenkin) ja etsiä siitä RSI-divergenssejä ja sijoittaa niiden mukaan. Perjantain tilanne jäi mielenkiintoiseksi, kun DAX teki tuntitasolla RSI-myyntisignaalin, mutta USAn indeksit eivät. Nähdäkseni tällaisessa tilanteessa kannattaa tehdä päätös USAn indeksien pohjalta, eikä vielä povata DAXin selkeää laskua. Sen tilanne voidaan tulkita "epävarmaksi divergenssisignaaliksi", sillä DAXin uusi huippu ei ole kovinkaan paljon vanhaa korkeammalla ja RSIllä on tilaa nousta ilman, että myyntisignaali katoaa. Toisaalta kuitenkin US Dollar index on tehnyt tuntitason ostosignaalin, joten on hyvin todennäköistä, että pörssi-indeksit tuottavat RSI-myyntisignaalin tuntitasolla alkuviikon aikana. Tämä voisi merkitä pientä pörssilaskua, nähtäväksi jää "maksaako se vaivan".

Mikäli haluaa kohottaa sijoituksensa voiton todennäköisyyden nähdäkseni hyvin korkeaksi käyttäisin itse seuraavanlaista strategiaa pörssilaskuista hyötymiseen. Sijoita bear-rahastoon vasta kun RSI-myyntidivergenssi on esiintynyt DAXissa ja USAn indekseissä (seuraa myös Bovespaa) ja pörssikurssit ovat lähteneet selvään laskuun. Odota sitten, että ne tekevät "viimeisen huipun", joka on jo edellisiä alempi, mutta näkyy selvästi CCIn vertailussa (10, 20, 30 päivän CCI) lyhytaikaisena huippuna. Tässä huipussa bear-rahastojen hinnat saattavat olla hyvin lähellä viimeaikaisia pohjiaan ja mikä keskeisintä pörssilaskun jatkuminen on hyvin todennäköistä. Sama pätee tietenkin toisinpäin myös pörssipohjissa bull-sijoitusten kanssa.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.