lauantai 8. syyskuuta 2012

Miten toimia huipulla?

Tekninen analyysi antaa hyvät käytännön metodit huipuista ja pohjista selviämiseen. Lisäsin tästä aiheesta sivunkin oikeaan laitaan, mutta olennaista mahdollisen pörssihuipun kohdalla on tietenkin asiasta varmistuminen. Eilisessä kirjoituksessa kävin läpi niitä tekijöitä, jotka saattavat osoittaa, että muodostuneesta päivätason RSI-divergenssistä huolimatta, emme vieläkään ole pörssihuipussa, sillä indeksit saattavat "murtautua läpi" myyntidivergenssistään. Tämä mahdollisuus kannattaa aina ottaa huomioon. Asiasta voi varmistua esimerkiksi odottamalla CCI(20)n laskemista lähelle sataa pistettä tai sitten varmistumalla laskun alkamisesta RSI-divergenssillä tuntikaaviossa. Mikäli näillä keinoilla laskun alkamisesta voidaan varmistua ja divergenssi päivätasolla on säilynyt voidaan olla taas varmempia siitä, että ollaan pörssihuipussa. Pidemmän ajan RSi-signaalit tapahtuvat yleensä vasta sen jälkeen kun RSI on noussut yli 70 pisteen.

Tämänkertainen RSI-divergensi näyttää murtautuneen läpi divergenssistään ja tuottaneen nousun jatkumiseen viittaavan konvergenssin erityisesti USAssa. Myös McClellan on tehnyt uuden lähiajan huipun, mikä vihjaa siihen, että todellista huippua saamme vielä odottaa. VIX ja US dollar Index viittaavat myös pörssinousun jatkumiseen, sillä ne eivät ole tuottaneet ostosignaalia. Kaikki taitavat olla niin varmoja pörssilaskun jatkumisesta, ettei sitä tapahdu. Usein kuuleekin sanonnan:

"Its so bad, its good".
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.