torstai 13. syyskuuta 2012

This is FEDced up..

Tämänpäivän uutinen on tietenkin FEDin päättämissä uusissa talousstimulaatiossa. Monet pitävät hengityskonetaloutta superkatastrofin aineksena ja tätä se kaiken järjen mukaan onkin. Lopulta inflaatiopeikko kuoriutuu keijukaisnaamarinsa takaa, eikä mitään ole enää tehtävissä. Mutta tähän menee vielä aikaa ja sijoittamista on mietittävä vain päivä kerrallaan..

Mielenkiintoista nähdä miten pörssit tähän lopulta reagoivat. Tämä ei tietenkään kerro siitä millaisena ne FEDin stimulusta pitävät, vaan siitä kuinka korkealla pörssikurssit ovat. Tämä taas selviää teknisellä analyysilla ilman FEDiäkin..

Tuntitasolla USAn SP500 on nyt illalla noussut (selitys kuuluu tietenkin "FEDin vuoksi"), mutta ainakin vielä nousu näyttää vain lyhyen tähtäimen RSI-myyntidivergenssin syntymiseltä. Mikäli tämä divergenssi säilyy ei FEDin lausunto näytä tuottaneen mitään ostoryntäystä. Minulla on sellainen kutina, että koko FED-kortti alkaa näyttää pian pelatulta. Seuraavaksi alkaakin lamakortin tms. pelaaminen, sillä taloudet jäähtyvät jokapuolella. Monissa muissa pörsseissä on syntynyt sama signaali, mutta Saksan DAX on edelleen antanut itsensä odottaa, joten huomenna on todennäköisesti nousupäivä. Mikäli RSI-myyntisignaali säilyy tuntitasolla tulemme ensi viikolla näkemään pörssilaskua. Mikäli RSi-signaali ei säily, vaan indeksi kohoaa päättömästi näemme vain toiseksiviimeisen huipun tässä nousussa, sillä päivätason RSI on jo noussut yli 70 pisteen. Tämän jälkeen luvassa on todennäköisesti enää vain yksi nousu korkeammalle. Kuinka alas sitten lopulta tullaan jää nähtäväksi...

Arvaileminen on kuitenkin turhaa, sillä kaiken näkee kaavioista. Erityisesti kannattaa tarkastella US Dollar Indeksiä, joka tuotti pidemmän ajan ostosignaalin muutama päivä sitten RSIssä. Tämä signaali on usein toiminut pörssilaskun ennustajana muutamien viikkojen sisällä. Mikäli FEDistä huolimatta signaali säilyy ja pörssit jatkavat nousuaan ensi viikolla alamme olla lähellä "kaltevaa pintaa". Lopullinen vastaus pörssihuipusta näkyy tietenkin indeksien teknisestä analyysista.

Teknisiä indikaattoreita on hyvä seurata vähintään muutaman kerran viikossa. Yksi mielenkiintoinen (jonka olen maininnut ennenkin) on NL-indikaattori, joka kuvaa niiden osakkeiden määrää, jotka ovat tehneet uudet pohjat tietyllä aikavälillä. Näiden osakkeiden määrä luonnollisesti vähenee nousun jatkuessa, mutta mielenkiintoista kyllä niiden määrä saattaa lähteä nousuun jo huipulla. Eli tätä ja muitakin merkkejä siis odotellessa..

(.. ja nyt se tuntitason RSI-myyntisignaali sitten rikkoutui USAssa. Suurella todennäköisyydellä tämä kesäkuusta alkanut nousu ei tyrehdy aivan vielä. Itse en kuitenkaan enää lähtisi mukaan.)

Teknisen analyysin termeistä täällä.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.