tiistai 11. syyskuuta 2012

Tiistain taistelu

Tiistaina puoli kuuden aikaan Saksan DAX-indeksissä käytiin taistelu härkien ja karhujen välillä ja kuten käyrät osoittavat ainakin tältä erää härät veivät voiton. Edellisessä kirjoituksessa ounastelin, että näin voisi käydä ja ennustukseni osui kohdalleen. Indeksi on noussut niin korkealle, että BEARDAX-sertifikaattien myynti on selvästi lukuisampaa kuin BULLDAX-sertifikaattien myynti, mutta viimepäivinä nämä ostajat ovat tehneet tappiota. Nousun seurauksena Saksan indeksi on liittynyt SP500n kanssa samaan kerhoon, eli niihin indekseihin, jotka ovat RSIssä tehneet päivätasolla uuden konvergenssisignaalin. Tämä merkitsee seuraavina päivinä vielä nykyistäkin korkeampien huippujen kasvavaa todennäköisyyttä.

Arvelin edellisissä kirjoituksissa SP500n todennäköisesti näyttävän tietä DAXille uusiin huippuihin myös RSIn osalta ja tämä usein toistunut kuvio toteutui nytkin. Lisäksi RSIn arvot ovat edelleen alle 70 pisteen, mikä merkitsee, etteivät indeksit ole yliostettuja eli kalliita. Kaikesta huolimatta.

RSI-myyntisignaalin "nousua ja tuhoa" oli mielenkiintoista seurata tuntikaaviosta. RSIn edellisen huipun lähestyessä indeksi sahasi hetken paikoillaan, mutta näytti selviä elonmerkkejä ylöspäin. Pian indeksin RSI oli muutaman sadasosan päässä entisestä huipusta tuntitasolla, mutta 5 tunnin tasolla oltiin jo uudessa huipussa. Tämä toimi itselleni nousun jatkumisesta varoittavana signaalina. Kun lopulta RSIn edellinen huippu oli ylitetty nousuralli sai uutta puhtia alleen ja indeksi nousi hetkessä 30 pistettä.

Kaikki tämä kertoo nähdäkseni siitä, että nousu tulee jatkumaan ehkä vielä pitkäänkin. Kun uusi konvergenssisignaali on syntynyt, indeksi voi rauhassa lasketella alaspäin. Sillä on kuitenkin härkäkortti vahvana taskussa. Pörssit vain eivät halua vielä laskea.


Listaan jälleen periaatteeni käänteen(huipun) merkeistä päivätasolla ajatusten selventämiseksi:

1. Selkeät RSI- ja MACD-divergenssit osakeindekseissä: SP500, DAX (RSI yli 70),
2. McClellan-divergenssi USAn pörssissä,
3. NL(NewLow)-divergenssi eri pörsseissä,
4. RSI-ostodivergenssit VIXissä ja/tai US Dollar Indeksissä (Dollar Indeksistä sallitaan RSIn arvon selkeä nousu, mikäli muut merkit täyttyvät).
5. Suosittelen myös CCIn 10, 20 ja 30 päivän arvojen laittamista samaan kaavioon eri väreillä. Näiden vertailu paljastaa indeksin salakielen. Esimerkiksi nyt illalla Saksan DAX tuotti tuntitasolla CCIn vertailussa ostohetken juuri ennen sulkeutumista. Tämä on nousun merkki.

Kun nämä tapahtuvat päivätasolla alamme olla huipulla. Tuntitason huippuihin riittää usein RSI-divergenssi, jonka syntymisestä kannattaa kuitenkin varmistua, kuten tänään nähtiin.

Teknisen analyysin termeistä täällä.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.