maanantai 5. tammikuuta 2015

Ylös ja alas poukkoillen...

Indeksien tilanne on hieman selkeytynyt tänään maanantaina laskun jälkeen. USA:n ja Saksan indeksit näyttävät olevan tuottamassa viikkotason bull-signaalille tyypillisiä piirteitä CCI-kuviossa. SP500 on myös tuottanut selkeän lyhyen laskukuvion RSI-linjassa, joka alkaa jo päättyä. Tällä viikolla indeksit siis voivat hyvinkin kääntyä nousuun uudestaan. Tämän nousun pituutta ei tietenkään voi ennustaa, eikä se ole varmaa vielä, mutta siihen kannattaa suhtautua kuten aikaisempiinkin vastaaviin mahdollisuuksiin. Päivätasolla MACD on edelleen hieman positiivinen DAXissa ja SP500ssa joten pidempiaikaisen laskun alkaminen ei vielä ole todennäköistä.

Taustalla on kuitenkin monia laskuun viittaavia merkkejä, jotka eivät kuitenkaan voi pakottaa indeksiä romahtamaan. Tällaisia ovat esimerkiksi MACD ja RSI-divergenssit päivätasolla. Kuten sanottua viikkotason CCI-signaali on kuitenkin niin selkeä etten usko muuhun kuin tavalliseen korjausliikkeeseen tällä erää. Kuinka pitkä tästä korjausliikkeestä tulee - muutama päivä vai viikko tai kaksi - jää tietenkin tässä vaiheessa lähinnä arvailujen varaan. Päivätason RSI-linja ennustaisi SP500:ssa jopa kuukauden mittaista laskua, mutta kuten historiasta tiedämme tämä on harvemmin ollut luotettava menetelmä. DAXissa vastaava linja onkin jyrkempi ja kertoisi näin vain n. kahden viikon mittaisesta laskusta.

Oli miten oli, kaikki bull-ostohetken kriteerit eivät ole vielä täyttyneet, mutta indikaattorit ovat kehittymässä suuntaan, joka sellaisen mahdollistaa. Tämä on hyvä uutinen ainakin tällä erää, sillä näiden merkkien valossa indeksissä ei todennäköisesti vielä tapahdu Pretzelssin esittämää flash crash - skenaariota. Tilanne on kuitenkin hyvin täpärä, sillä esimerkiksi Ranskan CAC-indeksissä on puolestaan rakentumassa viikkotason bear-ostosignaali. Ranska tuskin kuitenkaan johdattaa markkinoita, mutta kertoo siitä, että vastaava tilanne voi syntyä lähiaikoina myös muihin indekseihin. Vielä oman lusikkansa soppaan heittää havainto, että vuoden 2011 flash crashissa CAC40 tuotti selkeän bear-ostosignaalin(CCI30 negat, CCI10 posit.), kun taas DAX ja SP500 tuottivat bear-ostosignaalin, joka oli vaikeammin sellaiseksi tulkittava (CCI30 ja CCI10 laskevat yhtäaikaa negatiivisiksi). Mikäli merkittävä lasku on tulevina viikkoina tulossa, uskon vielä, että se edellyttää pientä lisäheiluntaa, joka lopulta tuottaa jonkinlaisen laskukuvion myös SP500-indeksiin viikkotasolla.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.