lauantai 24. tammikuuta 2015

Huipun merkkejä... YIT

Indeksit ovat nousseet mukavasti ja kun pelko markkinoilta on kadonnut, on aika alkaa odottaa pörssihuipun muodostumista (ainakin keskipitkällä aikavälillä).

CCI30:n arvo on noussut päivätasolla selvästi yli 200 pisteen DAXissa ja näin on käynyt lähivuosina muutamia kertoja ja useimmiten nämä tilanteet ovat liittyneet vähintään merkittävään keskipitkän aikavälin huippuun. Periaatteessa on mahdolliista, että indeksi jatkaa nousuaan, mutta mikäli Pretzels on oikeassa SP500-analyysissaan(niin kuin hän hyvinkin voi olla myös omien analyysieni mukaan) ja DAX lopulta seuraa sitä, tämä mahdollisuus jää nollaan. (SP500ssa RSIn liukuvat keskiarvot edelleen alle 50 pisteen tasolla).

Kuukausitason kaavio on mielenkiintoinen, sillä varsinkin pieni lasku ensi viikolla voisi hyvinkin tarkoittaa MACDHistogrammin laskemista uudestaan negatiiviseksi, mikä tässä yhteydessä tarkoittaisi kuukausitason divergenssiä alaspäin. RSI-divergenssin konfirmoituminen merkitsee myös tietenkin laskun vaaraa. Ehkä Histogrammin laskua negatiiviseksi ei tarvita, mutta se olisi "oikeaoppinen" liike alaspäin...

Näyttää siis siltä, että tämän viikon kehitys indekseissä on vihdoinkin mahdollistanut sen, että SP500 ja DAX löytävät yhteisen rytmin, joka olisi tietenkin lähiviikkoina alaspäin. Millon kyseinen liike tapahtuu, on tietenkin tarkemman ajoituksen kohde ja tapahtuu paremmin tuntikaaviossa. Kuukausitasosta on vielä sanottava, että ainakin vielä muutamat muutkin indikaattorit mahdollistavat pörssihuipun muodostumisen näihin lukemiin. Laskun pituudesta ei tietenkään voi sanoa paljoakaan, mutta mikäli todella näemme SP500ssa Elliotin aaltoteorian neljännen vaiheen alaspäin, tulee lasku olemaan merkittävä.

Muutamat vihjeet vihjaavat, että ensi viikko on käänteen mahdollista aikaa. Nousu DAXissa tuotti hyvin yliostetun tilanteen, joka on tuottanut myös tuntitason RSI-signaalin RSIn korkeissa arvoissa. Lisäksi viiden tunnin kaaviossa RSI-linja alkaa hätyytellä 50 pisteen tasoa, joten ensi viikko voi hyvinkin jäädä miinukselle. Tämä mahdollistaisi myös keskipitkän aikavälin pudotusta. Lopulta kaikki on kuitenkin kiinni trendin jatkumisesta, jota kannattaa seurata jollakin hyvällä menetelmällä. Omani ei ole vielä osoittanut, että trendi ylöspäin olisi katkennut, mutta alkuviikko voi muuttaa tilanteen.

Viimeaikaiset analyysini ovat toimineet juuri niin kuin niiden on kuulunitkin toimia. Olen harkinnut kuitenkin menetelmäni muuttamista siten, että se pystyisi ottamaan vielä paremmin huomioon viime vuoden jälkipuoliskolla tapahtuneen merkittävän heilahtelun. Olen ollut tietoinen siitä, ettei mentelmäni tuota signaalia kaikista käänteistä tällaisessa tilanteessa, mutta en ole välittänyt siitä, sillä ajan kuluessa menetelmäni toimii. Ehkä kuitenkin tee pieniä muutoksia...

YIT.stä kiinnostuille voin kertoa oman näkemykseni. Trendilinjat mahdollistavat laskun 2,5 euron tienoille tai ehkä vähän sen alle. Osakkeiden pohja muodostuu usein siihen kun alittavat hetkeksi laskevan alemman trendilinjansa.

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.