perjantai 30. tammikuuta 2015

VIX Bull

Pörssinousu otti tällä viikolla hengähdystauon kuten viimeksi odotin. Laskua ei kuitenkaan DAXissa tullut vielä niin paljon, että kuukausitason MACD Histogram olisi kääntynyt negatiiviseksi. Tämä on pitkällä tähtäimella nousun kannalta hyvä asia, mutta ei tietenkään estä lyhyempiä laskuja ja ostopaikkoja.

Tuntitasolla DAXiin syntyi alaspäin liukuva RSI-divergenssi, joka ei kuitenkaan tällä viikolla ole laskenut momentumia niin alas, että varsinainen pörssilasku olisi alkanut. Mikäli tämä divergenssi on edelleen määräävässä asemassa ensi viikolla, lasku alkaisi silloin ja kestäisi seuraavan viikon loppuun. Tilanne voi kuitenkin hyvinkin muuttua mikäli indeksi nousee uuteen huippuun (tämäkin saattaa tapahtua tuntitason divergenssin puitteissa). Tällöin voisi syntyä päivätason RSI-divergenssi ja laskusta voisi olla odotettavista useamman viikon mittainen. Tämä jää kuitenkin nähtäväksi ensi viikkoon, mutta pidän sitä aivan mahdollisena kehityskulkuna.

Myös rahapoliittiset tekijät ovat vihjaisemassa samaan suuntaan. ECB aloittanee ostonsa maaliskuussa, joten keskipitkän aikavälin pohja voisi hyvinkin osua sinne. Mene ja tiedä? Ainoa keino on vain seurata mitä teknisellä puolella tapahtuu...

USA on pörssinousun kannalta huolestuttavassa tilassa. Monet indikaattorit ovat negatiivisina, mutta VIXin kohdalla tilanne on toinen. Ensimmäistä kertaa vuosiin viikkotason indikaattoritkin alkavat olla selkeästi positiivisella puolella. VIXiin syntyi jopa järjestelmäni mukainen bull-ostosignaali muutama viikko sitten, eikä tilanne ole muuttunut. Tämä kaikki ennakoi, että pörssinousu on ottamassa jonkinlaista vähän suurempaa hengahdystaukoa tämän vuoden aikana. Lyhyellä tähtäimellä VIX on kuitenkin tuottanut RSI-divergenssin, joka viittaa muutaman päivän rahoittumiseen. Tämä voi antaa ensi viikkoon SP500:lle pientä puhtia ylöspäin. Sinne on syntynyt myös viikkotason CCI-ostosignaali, mutta se on muodoltaan erikoinen ja tuntuu kuin pitävän jotakin salamyhkäistä hihassaan...

Oli miten oli, jatkan oman menetelmäni mukaisten osto- ja myyntipaikkojen tarkkailua. Niiden kannalta on aivan sama menevätkö indeksit ylös tai alas (tai tarkemmin ajateltuna alaspäin mennessä tuotot ovat parempia).
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.