lauantai 10. tammikuuta 2015

Kiihtyvää haipakkaa...

Tällä viikolla indeksit nousivat kuten edellinen analyysini osoitti. Nyt DAX on kuitenkin nähdäkseni tuottanut triangelin, joten mitään merkittävää nousua tai laskua ei ole luvassa ennen kuin se rikkoutuu. Tämä tapahtuu kuitenkin ehkä jo ensi viikolla, sillä kuvion pää alkaa tulla vastaan.

Nyt DAXin lisäksi myös SP500 näyttää tuottaneen bear-ostosignaalin (CCI-vertailu) päivätasolla, joten mikäli triangeli DAXissa rikkoutuu lasku todennäköisesti jatkuu (DAX 9000?). Tämä voisi tuottaa jo kotvasen aikaa odottamani käänteisen pääjahartiat - kuvion DAXiin, joka olisi kiva yllätys tähän saumaan. Samalla saattaisi syntyä entistä ehompi bull-ostosignaali viikkotasolla.

On tietenkin mahdollista, että kaikki menee toisinkin. Tämä edellyttäisi kuitenkin CCI30 romahtamista negatiiviseksi viikkotasolla myös USA:n indekseissä, eikä tällaista ole vielä näköpiirissä. Mikäli näin kävisi indeksin romahdus jatkuisi merkittävästi 9000 pisteen alapuolelle DAXissa. Tämän taustalla voisi USA:ssakin olla pääjahartiat-kuvio.

Triangeli voi tietenkin rikkoutua myös ylöspäin. Tämä voisi olla teknisessä mielessä jatkoa tämän viikon nousulle, mutta päivätason bear-ostosignaalit tekevät tästä vähemmän todennäköistä. Odottelen siis rauhassa kunnon bull-ostopaikkaa, sillä tämän viikon kehitys ei määritelmieni mukaista tilaisuutta vielä tuottanut.  

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.