sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Käänteen reunalla..

Tällä viikolla kävi kuten viimeksi vähän odottelin, eli DAX kykeni vielä uuteen huippuun tällä viikolla. Nyt perjantaina tuntitasolla on kuitenkin tullut ensimmäinen varoitus laskuvaiheen mahdollisesta alkamisesta, mutta viiden tunnin tasolla CCI-vertailu tuotti vielä perjantaina ostosignaalin, joten saattaa olla, että ensi viikon alkupuoli voi mennä pienessä nosteessa. Käykö näin, riippuu tietenkin siitä miten CCI-kuvio kehittyy alkuviikosta.

Päivätasolle on syntynyt RSI-divergenssi, joka voi hyvinkin johdattaa laskua seuraavina viikkoina. Millainen siitä tulee jää nähtäväksi. Selkeät merkit laskun alkamisesta puuttuvat vielä, joten niitä odotellessa ensi viikkoon. Ideaalitilanteessa näemme pienen nousun alkuviikosta, jonka jälkeen laskun merkit näkyisivät CCI-vertailussa viiden tunnin tai päivän kaaviossa. Mistään järkevästä bear-ostosignaalista ei voi vielä puhua.

Viikkotason kuvio on mielenkiintoinen CCI-vertailussa. CCI30 on edelleen nousun jäljiltä yli 200, mutta CCI10 on laskenut jo alle 150 pisteen. Tämä ennakoi, että tulemme näkemään normaalin välilaskun, jonka jälkeen indeksit kohoavat uudestaan. Pitkällä tähtäimella olemme siis nousussa, mutta tulevina viikkoina todennäköisesti näemme jonkinmoista laskua tai tasoittumista, joka tarjoaa uuden bull-ostopaikan.

Kuukausitasolla RSI on noussut 73 pisteen paikkeille, mikä on korkea lukema, mutta edellisessä huipussa RSI nousi yli 80 pisteen, joten siinä mielessä nousuvaraa on. Myös MACD Histogrammit ovat positiivisina, joten nousun merkit täyttyvät pidemmässä katsannossa.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.