lauantai 14. helmikuuta 2015

Doubletop

Kuten vähän ounastelin viimeksi tämä viikko ei vielä osoittautunut hyväksi bearpositiolle DAXissa. Nyt doubletopin jälkeen tilanne voi olla toinen, mutta varmuutta ei tästä vielä ole tullut. Syitä olisi kyllä monia: MACD histogram on jäänyt negatiiviseksi päiväkaaviossa, tuntitason nouseva RSI-linja on yli 50 pisteen ja lyhyt rsi on pitkän alapuolella päiväkaaviossa. Tällaisesta teknisestä tilanteesta laskut usein alkavat, mutta se ei ole vielä alkanut. Jotakin merkkiä on siis hyvä seurata, mutta sellaista ei ole vielä omistani löytynyt.

USAn SP500 on viikkotasolla mielenkiintoisessa tilanteessa. Pitkä ja lyhyt CCI voivat tuottaa kuvion lähiviikkoina, joka usein edeltää merkittävää pörssilaskua(DAXissa tilanne on toinen ja odotettavissa on korkeintaan vain pienenmpää max 15% laskua). Molempien CCIn arvojen lukema on käytännössä 120 pistettä ja kun CCIn eri mittaiset arvot alkavat laskea yhdessä on tipahdus hyvin todennäköinen. Viikkotason lyhyt RSI on myös selvästi pidemmän alapuolella mikä on karhumainen merkki.

DAXissa päivätason RSI on kuitenkin vielä aika korkealla, joten tulen odottamaan merkittävääkin heiluntaa ennenkuin indeksi pääsee lopulta pohjalle ja uuteen nousuun. Tämä voi viedä viikkoja aina ECBn ensimmäiseen rahapulssiin asti.

Alaspäin suuntautuvan käänteen merkkejä odotellessa siis ensi viikkoon.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.