sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Tiiraaminen jatkuu...

Viikko oli DAXissa hyvin tasainen, eikä mitään kunnon käänteitä tapahtunut. Tämä oli vähän odotettavissa, sillä RSI on edelleen päivätasolla yli 60 pisteen ja esimerkiksi 4 tunninkin kaaviossa indikaattorit ovat olleet positiivisella puolella. Toisaalta karhumaisia divergenssejä on yhtä ja toista, joten suurin ja innokkain nousu on ollut takana jo muutaman viikon, mutta laskun viimeiset merkit ovat puuttuneet. RSi miittaa momentumia joten voi sanoa, että momentum on sen ollut vielä sen verran suurta, ettei laskua ole ollut näköpiirissä.

Päivätason ylempi bollinger on DAXissa 1200 pisteen kohdalla, joten indeksi voi hyvinkin yltää ainakin sinne asti. Toisaalta tällä viikolla nähtiin jo yksi nopea nousu, jota seurasi nopa myyntiaalto, mutta on mahdotonta sanoa merkitseekö tämä mitään erityisempää. Kuten sanottua mahdollisuudet laskuun on olemassa, mutta viimeiset merkit siitä puuttuva edelleen. Tällainen tilanne on monta kertaa jatkunut muutamia viikkoja, jonka jälkeen on nähty vahintään pieni lasku, joka on kuitenkin tuottanut ostotilanteen. Sellaista siis odotellessa.

SP500 on viikkokaaviossa edelleen mahdollisesti karhumaisessa tilanteessa, kun RSI-linja on laskenut noin 60 pisteen tasolle. Mikäli indeksi menee tämän mukaan on seuraavina viikkoina tiedossa merkittävää laskua ainakin teknisessä mielessä. Tuntitasolla SP500 on tällä hetkellä laskevassa divergenssissä, joten mikäli se säilyy on ensi viikko siellä todennäköisesti laskeva. Myös DAXissa on vastaavia, mutta ne ovat jo muutamaan otteeseen rikkoutuneet tässä huipussa, joten en niiden varaan yksinään laskisi paljoakaan.

Yhteenvetona voi todeta, että indeksissä on päällä oman metodini näkökulmasta suvantovaihe, jolloin ei paikkoja ylös tai alaspäin ole näköpiirissä. Eipä voi muuta kuin katsoa josko ensi viikko toisi jotakin merkittävää esiin. Näin voisi hyvinkin käydä, sillä merkittävien poliittisten tapahtumien ratkettua indeksit usein tippuvat. Tämä voi tuntua oudolta, mutta pörssipeli ei ole heikkohermoisille. Ne jotka ottavat suurimman riskin ja sijoittavat pelon ollessa pahimmillaan saavat tietenkin suurimmat voitot.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.