sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Ja taas analyysia joka lähtöön!

Täällä Goldman Sachs ennustaa Eurooppaan kovaa parinkymmenen prosentin kurssinousua vielä tälle vuodelle ja täällä taas varoitetaan hurjasta 50% laskusta. Tllaisessa ristipaineessa sijoittaja, jolla ei ole omaa testattua ja tehokasta sijoitusstrategiaa on varmasti pulassa. Ajatus voittojen menettämisestä ja toisaalta pääomien menetyksestä on niin ristiriitainen, että helposti jokainen nousu ja lasku saa liian suuren merkityksen. Teknisen analyysin merkitys onkin siinä, että se pehmentää pitkissä nousuissa ja laskuissa tapahtuvia lyhyitä siirtymiä. Puhutaan trendin seuraamisen menetelmistä.

Mitkä ovat trendit tällä hetkellä? Nähdäkseni alkaa olla aika  selvää, että keskipitkän aikavälin trendi ylöspäin on lopuillaan, vaikkei vielä selkeitä merkkejä trendin päättymisestä ole. RSI on noussut huiman korkealle päivä ja viikkokaavioissa ja tuntitasolla päädyttiin perjantaina RSI-divergenssiin. RSI-trendilinjat ovat nouseet myös äärimmäisen korkealle, joten ei ole mitään syytä puhua hyvästä bull-ostohetkestä. Muutaman viikon ja kuukauden aikana indeksit tarjoavat todennäköisesti paremman ostotilanteen.

Olen tarkkaillut mielenkiinnolla myös kuukausikaaviota DAXissa ja erityisesti sen RSI:tä. Nyt näyttää siltä, että RSI on koskettamassa pitkän - vuodesta 2009 alkavan - RSI-linjansa yläreunaa, missä usein koetaan pörssihuippu. Alempi linja on myös noussut jo hyvin korkealle, mutta ei vastaa vielä sitä mitä koettiin 2008, joten nousuvaraa on. Tämä ei tietenkään tarkoita, että indeksit tulevat nousemaan, mutta bull-ostotilanteisiin kannattaa vielä varautua CCI-vertailussa, kunhan indeksit ensin hieman tasoittuvat. CCI-vertailussa kuukausitaso kertoo pörssihuipusta - lyhyestä tai pitkästä ja RSIn liukuvat keskiarvot ovat noususta huolimatta karhumaisessa asennossa, kun lyhyempi on pidemmän alapuolella.

Tällä hetkellä viikkokaavioiden CCI-vertailu ei kerro mitään ihmeellistä, paitsi tietenkin sen, ettei tällä hetkellä ole vaaraa mistään merkittävästä laskusta. Vasta seuraava normaali lasku tai tasoittuminen kertoo onko vielä syytä odottaa indeksien nousua korkeammalle. Oli miten oli, mutta jos tulemme näkemään 50 prosentin laskun tänä vuonna, se ei ainakaan vielä ole näköpiirissä.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.