perjantai 13. maaliskuuta 2015

Viikon analyysia

Nousu on jatkunut DAXissa tälläkin viikolla, eikä kukaan tunnu enää pitävän mahdollisena, että pörssikurssit laskisivat. Teoriassa olemme siis hyvin lähellä tilannetta, jossa kaikki karhut ovat muuttuneet häriksi. Tämän jälkeen ei ole muuta enää jäljellä kuin pörssiromahdus. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, sillä härät saattavat olla pitkäänkin oikeassa. Teoria menee tarkalleen niin, että käänteen hetkellä suurin osa sijoittajista on väärässä. Tämä ei kuitenkaan poissulje sitä, etteikö massat voisi olla oikeassa pitkäänkin. Ja näin usein onkin.

DAX siis nousi jälleen tämänkin viikon. Viimeksi kirjoitin, ettei varmistusta kurssinousun päättymiselle ollut näköpiirissä. Nousun jatkumisen todennäköisyys laskee kuitenkin päivä päivältä ja nyt pystyy kertomaan siitäkin jo jotain, millainen siitä voi tulla. Viikkotason RSI on noussut DAXissa 77 pisteeseen. Näin kävi viimeksi vuonna 2011 noin puoli vuotta ennen kuin indeksi romahti. Toinen kerta oli 2006, joka on parempi vertailukohta, sillä tuolloin kuukausitasonkin RSI oli samoissa lukemissa kuin nyt eli päälle 70. Jälkimmäisessä tapauksessa koettiin nopean kurssinousun jälkeen nopea lasku, jonka jälkeen indeksit lähtivät uuteen nousuun. Mitään vuoden 2011 kaltaista rymylaskua ei siis koettu. Kuukausitason RSI voi nousta lähelle 90 (vuonna 2008: 86 pistettä) pistettä ja tähän voi mennä vielä pitkäänkin - ehkä jopa muutama vuosi. Teknisessä mielessä on siis täysin mahdollista, että kurssit nousevat vielä pitkäänkin, mutta tästä huolimatta voimme kokea nopeitakin välitipahduksia, jotka ovat tietenkin oston paikkoja.

Onko välitipahdus jo ovella? RSI nousi jälleen uuteen huippuun DAXissa päivätasolla - yli 77 pisteen rikottuaan muutaman divergenssin lähipäiviltä. Korkealla ollaan, mutta mistään romahduksesta ei ole tietoa, sillä uutta divergenssiä ei ole syntynyt. Todennäköisesti tässä käykin niin, että lasku alkaa tuntitason divergenssistä, nousee nopeasti uudestaan ja tuottaa vasta sitten päivätason divergenssin, joka laskee indeksiä jonkin verran. Tämäkin divergenssi saattaa menettää merkityksensä normaalia nopeammin. 12000 pistettä voi olla DAXissa sopiva pienen käänteen paikka. Kuukausitason lyhyiden liukuvien keskiarvojen mukaan tukitasoja voisi löytyä tällä hetkellä 11200 pisteen ja 10200 pisteen tasoilta. Viikkotasolla bollingerin keskimmäinen linja on sopivasti myös 10200 pisteen tasolla. Päivätasolla linja löytyy 11300 pisteen tasolta. Lopulta kyse on tietenkin siitä miten tekniset indikaattorit käyttäytyvät.

Tämä nousu on tuonut hyviin esiin asian, jonka olen tiennyt jo pitkään. RSI-divergenssit ovat osoittautuneet jälleen epäluotettaviksi, mutta CCI-vertailu on toiminut erittäin hyvin kunhan asiaa vain tarkastelee eri aikatasoilla.

Ainoa syy uskoa pörssilaskuun ensi viikolla on se, että RSI on nossut hyvin korkealle. Tämä on kuitenkin aika epäluotettava mittari. CCI-vertailukaan ei juuri nyt auta, vaikkakin 5 tunnin kaaviossa on syntymässä ainakin hetkellisen huipun merkki. Oma strategiani on odottaa ainakin päivätason CCI-vertailussa syntyvää ostohetkeä. Vielä tyytyväisempi olisin, mikäli tämä syntyisi viikkotasolle. Näitä siis odotellessa.

Lisäsin sivun laitaan muutaman uuden linkin, jotka analysoivat DAXia päivittäin.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.