lauantai 11. huhtikuuta 2015

Divergenssiä pukkaa!

Nyt se on vihdoinkin tapahtunut (mutta saa nähdä onko sillä merkitystä)!

DAX tuotti tämän viikon kituliaan nousun jälkeen perjantaina uuden huipun, mikä laskevien teknisten indikaattorien vuoksi on tuottanut päivätason divergenssejä RSI:ssä, MACDissa ja CCIssa. Osa näistä näkyy myös muissa aikatasoissa. On mahdollista, että kurssinousu ottaa divergensseistä "kaiken irti" jolloin DAXkin vielä jatkaisi nousuaan ensi viikolla, mutta toisaalta kyseessä on keskipitkän aikavälin huipun signaali. Tämä antaa toiveita siitä, että saisimme vielä kevään aikana uuden ostohetken, joka saisi sijoittajat innostumaan. Vähän nihkeää into on viime päivinä ollut. Mikäli MACDin Histogram kääntyy positiiviseksi päivätasolla, huipun todennäköisyys pienenee merkittävästi ensi viikolla.

Viiden tunnin kaaviossa CCI on noussut yli 200 pisteen mikä saataa olla merkki siitä, että olemme nyt lyhyen tai keskipitkän aikavälin huipussa tai sitä lähellä. Viikkokaavion CCIt kertovat, että mikäli lasku alkaisi nyt se tuottaisi todennäköisesti uuden ostotilaisuuden. Kuukausitason kaavioissa CCI on yli 200, joten mitään merkittävää romahdusta ei voi syntyä. Se on yksinkertaisesti lähes mahdottomuus. Kaikki tekniset indikaattorit siis puhuvat sen puolesta, että mikäli lähdemme laskuun, kyseessä on vain uusi ostotilanne ja hetken korjausliike.

Myös päivätason RSI(MA)-vertailu voi kertoa keskipitkän aikavälin kurssihuipusta, sillä lyhyt arvo on jäänyt pidemmän alapuolelle ja kääntynyt jopa kulkemaan vaakatasossa tullessaan sen lähelle. Mikäli tämä jatkuu, on kyseessä selvästi momentumin heikkeneminen päivätasolla.

Loru on siis sama kuin muutamana viikkona aikaisemminkin: todennäköisyys hetkellisen kurssihuipun muodostumisesta on suuri ja on nähdäkseni parempi odotella uutta ostopaikkaa kuin lähteä mukaan nykyiseen nousuun (jos ei sitten ole valmis ostamaan ja myymään muutaman tunnin varoituksella).

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.