perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kaiken se keksii...

Kreikka otti siis itselleen lisäaikaa, joten koko tarina edellisen kirjoituksen vaihtoehtoineen tulee jatkumaan. Tämä on myös syy siihen, miksi en juuri käsittele fundamenttikysymyksiä. Niiden koukerot ja käänteet ovat äärimmäisen paljon monimutkaisempia kuin teknisen analyysin vastaavat (ja jotkut vielä sanovat, että teknisen analyysin kautta sijoittaminen "menee vaikeaksi", kun fundamenttipuolella pitäisi osata arvata, miten koko Kreikka-draamassa käy.)

Viimeksi laskevat RSI-linjat osoittivat, että indeksit (DAX) tulevat laskemaan viikon loppuun asti ja näin kävi. Viikkokaaviot ovat edelleen bull-market - tulkinnassa (CCI-vertailu), joten mitään erityistä ei vielä ole tapahtunut... Tuntikaaviot tuottivat tänään perjantaina uuden nousevan RSI-linjan, joka todennäkköisesti nostaa kursseja tulevat viikot. Pääseeköhän DAX nyt takaisin huippuunsa 12400 pisteen tienoille? Tämän voisi  sitten muutaman viikon päästä kruunata Kreikan sopu velkojiensa kanssa.

Tämä tietenkin edellyttää sitä, ettei nouseva RSI-linja tuntitasolla katkea ennen kuin se saavuttaa 50 pisteen tason. Tästä lähden itse lähtökohtaisesti liikkeelle, mutta toisinkin voi käydä. Lopulta heinäkuussa/elokuussa pörssimaailmaa kohtaakin toinen ongelma, joka saattaa viedä kursseja alaspäin. USA:n koronnonsto yhdessä Kreikkapaketin sisällön kanssa voi horjuttaa jälleen markkinoita heinäkuussa tai elokuussa. Näin pitkälle ei kuitenkaan kannata vielä katsoa. Nyt DAX on tuottanut nousevan RSI-linjan, joka hyvinkin voi viedä jälleen indeksit ylöspäin, kun Kreikka-ongelmaan on saatu hetken hengähdystauko.

Seuraavat muutamat viikot olen siis jälleen pörssinousun kannalla, mutta mikäli RSI-linjat rikkoutuvat tuntikaavioissa muuttuu myös näkemykseni. Tämä vain vahvistaisi pientä epäilystäni siitä, että saatamme olla ajatumassa bear-markettiin ja flash-crashiin. Erityisen huolissani olen bondi-markkinan romahduksesta, joka saattaa hyvinkin edeltää osakemarkkinoiden romahdusta, joka siis tapahtuisi kesällä tai syksyllä.

Tässä mielenkiintoinen artikkeli.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.