tiistai 9. kesäkuuta 2015

Pörssipohjan odottelua..

DAX rikkoi nousevan RSI-linjansa jo maanantaiaamulla, mikä kertoi siitä, ettei BULL-sijoitukselle ole aihetta. Indeksi on jatkanut laskuaan tänäänkin. Teknisillä mittareilla mitattuna se on laskenut jo hyvinkin alas ja käänne ylöspäin voi tapahtua nähdäkseni milloin vain. Tämän taustalla on oletus siitä, ettemme ole vielä viikkokaavion CCI-vertailun mukaan pidemmässä laskussa ja CCI30 on päiväkaaviossa laskenut jo lähelle -200. Monet perusmenetelmäni merkit keskipitkän aikavälin pörssipohjasta alkavat siis olla koossa. Nyt vain sitten odottelemaan nousun alkamista, mutta pörssipohjaa ei kannata lähteä arvaamaan etukäteen. Tähän voi sitten ottaa jonkin kriteerin kuten MACD Histogrammin kääntymisen positiiviseksi tms.

Tällä hetkellä näyttää siis edelleen siltä, että laskusta huolimatta voimme vielä kesällä nähdä uuden nousun vanhoihin huippulukemiin tai niiden lähelle ja tämän jälkeen uuden laskun FEDin koronnoston vuoksi. Tämä on kuitenkin tässä vaiheessa vain oletus. Tilannetta pitää tsekata päivittäin, mutta n.11000 voisi olla DAXissa yksi kandidaatti tukitasoksi, 10000 on sitten seuraava. Kahdensadan päivän keskiarvo puolestaan liikkuu 10500 pisteen tasossa.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.