lauantai 18. heinäkuuta 2015

Hiljainen heinäkuu voi olla parasta antia


Tällä viikolla DAX on noussut iloisesti, eikä selkeitä merkkejä merkittävämmästä hengähdystauosta näy. Netistä löytyy tietenkin niitäkin, jotka katsovat pörssinousun jo menettäneen momentumia, mutta aina ei saa tarkasti selvää mihin he väitteensä perustavat. Momentum-mittarit kuten RSI ei ole tuottanut selkeää divergenssiä alaspäin oikein millään aikatasolla, joten nousu saattaa hyvinkin jatkua ensi viikolla. Päivätasolla MACD on noussut piiiitkästä aikaa positiiviseksi, joten nousussa ollaan tässäkin mielessä. Mikäli vielä pienen rauhoittumisen kautta saataisiin uusi MACD ostosignaali päivätasolla/useamman tunnin tasolla plussan puolella, olisi merkittävä nousu todennäköinen. Neljän tunnin tasolle on syntynyt RSI-divergenssi ylöspäin, joka voi hyvinkin kannatella nousua ainakin syyskuuhun, sillä divergenssistä lähtevä linja lähenee silloin 50 pisteen tasoa.

Suomessa tilanne on monen osakkeen kohdalla vähän kimurantimpi kuin Saksassa. DAX näyttää olevan tällä hetkellä vahvempi kuin Helsingin pörssi. Monet osakkeet ovat Helsingissä edelleen negatiivisessa RSI-divergenssissä, mikä ajoittaisi nousun alkamisen vasta noin syyskuulle. Saksassa on syntynyt positiivinen divergenssi monen osakkeen kohdalla.  

Tällä hetkellä ei voi siis todeta muuta kuin, että nousun merkit ovat hyvin selvät DAXissa. Saammeko niin sanotun hengähdystauon ensi viikolla jää nähtäväksi. Vielä siitä ei ole selkeitä merkkejä. Mikäli RSI-linjat pysyvät rikkoutumattomina DAXissa nousu jatkuu useita viikkoja ja päivätason linjan mukaan ensi vuoden huhtikuuhun. (ks. ed. kirj.) Yksi mielenkiintoinen tekninen momentum-mittari on SMI, joka on viikkotasolla tippunut yhtäjaksoisesti huhtikuusta asti. Lopulta viime viikolla se kääntyi ylöspäin. 

Investing.comin suositus DAXille on pysynyt päivätasolla tasolla Vahva osta. Viime viikolla kyse oli samasta ja indeksi nousi hyvin.

Lisäys 21.7. Maanantaina syntynyt RSI-divergenssi tuntitasolla DAXissa saattaa laskea indeksiä n. viikon loppuun asti
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.