keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Tiukaksi menee

Päivätason positiivinen RSI-divergenssi DAXin päiväkaaviosssa enteilee nousua, mutta samalla tällä viikolla on ilmentynyt uusia merkkejä, jotka vaikuttavat päinvastaisilta. Erityisesti Helsingin ja Tukholman indekseissä CCI30 on viikkotasolla laskenut negatiiviseksi nopeammin kuin CCI10, mikä on usein lähes pomminvarma laskun merkki. DAXin viikkokaaviossa CCI30 on laskenut myös negatiiviseksi, mutta ei nopeammin kuin CCI10. Alempi bollingerin nauha on kuitenkin viikkokaaviossa lähtenyt laskuun DAXissakin, joten lisälasku ei tätä kautta ole mahdoton. Mikäli päivätason RSI-signaali siis DAXissa rikkoutuu indeksin mahdollisen lisälaskun myötä bear-skenario vahvistuu. Viiden tunnin tasolla RSI-divergenssi on jo rikkoutunut DAXissa, joten aikasempi arvio nousun pituudesta (muutama kuukausi) on aikansa elänyt.

Pörssinousu vaikuttaa siis edelleen hauraalta, mutta mahdolliselta. Kiinan Hang Seng on viikkotasolla törmännyt alempaan nousevaan bollingeriin, mikä lupailee hyvää. Toisaalta indeksi on laskenut selvästi alle 200 päivän keskiarvon. Nähtäväksi jää merkitseekö tämä jotain. USAssa puolestaan SP500 on jo pitkään ollut viikkotasolla negatiivisessa RSI-divergenssissä, joten laskun eskaloituminen ei olisi ihme. Vaikuttaako tämä Euroopan pörsseihin, jää nähtäväksi. Kyseessä näyttää nyt olevan FEDin koronnoston odottelu. Nähdäkseni uuden pörssinousun tulisi DAXissa alkaa lähipäivinä, mikäli nousun halutaan jatkuvan kohti syksyä. Voikin kysyä, kuka haluaisi ostaa osakkeita juuri nyt ennen mahdollista koronnostoa?

Miten tässä tilanteessa pitäisi toimia? Vastaus on sama kuin aina ennenkin. Tarkkaile luotettavimpia teknisiä mittareita ja tee osto- ja myyntipäätökset niiden mukaan.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.