sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Katse tulevaan: vanhat neuvot aikansa eläneitä..

Karo Hämäläinen esittää kirjassaan Osakesijoittajan opas, että ylikuumenneita markkinoita luonnehtii korkeat korot, yritysten itsevarmuus, tulosten nousu sekä suuret tuottoluvut ja pörssilaskuja puolestaan matalat korot, keskuspankkien rahanpumppaus, valtion elvytys, irtisanomiset ja työttömyyden kasvu. Kaiken järjen mukaan pörssilaskun tulisi olla jatkunut jo monia vuosia, mutta kuten kaikki tietävät kurssit ovat nousseet. Vanhat neuvot taitavat siis olla käyttökelvottomia nykymaailmassa. Näiden kriteerien perusteella emme ole ainakaan ylikuumenneilla markkinoilla, mutta emme toisaalta nousussakaan, mutta sitähän on nähty. Apukeinoksi voikin ottaa teknisen analyysin ja vilkaista onko MACD histogram kuukausitasolla positiivinen vai negatiivinen eli ollaanko pidemmässä nousussa vai laskussa.

Karo Hämäläisellä on kirjassaan kuitenkin hyviäkin neuvoja, mutta osan neuvoista hän ampuu itse alas. Fundamenttianalyysin tavallisimmat luvut saavat kyytiä, sillä yhtiön arvon määrittäminen perustuu tietoihin, joita meillä ei ole - eli tuleviin tuottoihin. Teknisen analyysin puolella on helppoa katsoa yhtiön tämän hetkinen tilanne: onko yhtiön osakurssin MACD histogram positiivinen kuukausitasolla. Aikaa tähän menee muutama minuutti ja tieto on erittäin informatiivista.

Pitkänajan kurssikaaviot indekseistä kertovat, että kesät (huhti-elo) ovat usein lyhyen pörssisahauksen aikaa. Tänä kesänä tämä on tullut jälleen varsin selväksi, vaikka olemme myös olleet selvässä trendissä alaspäin (trendilinjat huippujen ja pohjien kautta). Sijoittamisen kannalta tällä tiedolla on merkitystä. Jos kesällä ei kannata odottaa pidempiä nousuja tai laskuja pitää varautua lyhyempään kaupankäyntiin esimerkiksi tuntikaavioiden avulla tai sitten vain odottelee syksyyn, kun on jälleen pidempien trendien aika.

Maanantaina kirjoitin, että tällä viikolla indeksien on noustava merkittävästi, mikäli BULL-marketin merkkien toivotaan säilyvän ja näin kävi. Indeksien nousu poisti viikkokaaviosta perjantaihin mennessä nämä merkit, kun alempi bollinger kääntyi uudestaan ylöspäin ja CCI30 lähes positiiviseksi. DAXiin syntyi samalla nouseva RSI-signaali päivätasolle. Mikäli DAX jatkossa kunnioitttaa tätä linjaa (kuten se usein tekee) tulee nousu jatkumaan n. 9 kuukautta eli vuoden 2016 kevääseen (ks. kesää koskien edellä). Syksyllä 2016 EKP:n rahahanojen oletetaan menevän kiinni ja ehkä indeksi ennakoi tätä. Epätodennäköisempi bearskenaario nostaisi DAXia muutaman kuukauden, jolloin linja saavuttaa 40 pisteen tason. Tämä edellyttäisi myös, ettei DAX tee merkittävää uutta huippua ennen sitä. Mikäli seuraavina viikkoina saadaan lisävahvistusta kyseisen RSI-linjan pitävyydestä, voidaan todeta että hyvin todennäköisesti olemme useamman kuukauden nousuputkessa. Tämä näkyy myös osakkeissa, mutta ei tietenkään kaikissa. Osassa osakkeissa on selvä RSI-linja ylöspäin, toisissa taas alaspäin. Tämä kannattaa tsekata. RSI-linja on siitä hyvä, että se usein edeltää hintakehitystä, mutta toisaalta se ei ole yhtä varma indeksin kuin yksittäisen osakkeen kohdalla varsinkaan viikkokaavioissa.

Investing.comin automaattinen suositus DAXille on päivätasolla noussut suositukseen vahva osta. Samalta sivulta saa myös indeksikaavion johon on helppo lisätä RSI.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.